Akkoord maakt einde aan 37 dagen protest leraren

De regering van Colombia heeft een akkoord bereikt met de onderwijzers uit het openbaar onderwijs dat een einde maakt aan een staking van 37 dagen.

Na veel kritiek op het falen het onderwijs te verbeteren is de regering erin geslaagd een akkoord te bereiken en zijn beloftes waar te maken.

Leden van de onderwijsvakbond, die in het gehele land bijna dagelijks staakten, blokkeerden vaak drukke wegen in de hoofdstad Bogotá om meer geld te eisen voor schoolonderhoud, betere voorzieningen, studentenmaaltijden en salarissen.

President Juan Manuel Santos zegt dat hij zich focust op de bestrijding van ongelijkheid en het verbeteren van het onderwijs nu er een vredesovereenkomst met de revolutionaire strijdkrachten van Colombia (FARC) ondertekend is dat een einde maakt van meer dan 52 jaar oorlog.

Maar onderwijzers zeiden dat de verbeteringen nergens te zien waren en hun salarissen, zo laag als 1,8 miljoen pesos per maand (ongeveer 610 dollar), niet voldoende was voor werk dat uitgebreide en dure hogere opleiding vereist.

“De prioriteit van de overheid was altijd om een akkoord te bereiken die het werk van leraren erkent en de onontbeerlijke rol van het onderwijs in de ontwikkeling van het land en tegelijkertijd verantwoordelijk te zijn voor de overheidsfinanciën”, zei Minister van Onderwijs, Yaneth Ghia, aan de pers.

Het akkoord zal de salarissen verhogen door middel van progressieve bonusbetalingen en maakt een grotere betrokkenheid van de vakbond mogelijk in het besteden van het geld aan het onderwijs”, zei Ghia.

De krachtige Colombiaanse Federatie van Onderwijzers (Fecode), die meer dan 350.000 leraren vertegenwoordigt, is vrijdag akkoord gegaan met de overeenkomst, nadat het een ontmoeting heeft gehad met de minister van Financiën, Mauricio Cardenas.

“De president zei dat het geld dat naar de oorlog ging, naar het onderwijs zou gaan , maar nu er geen FARC is, geen geweren, zien we de gelden niet”, aldus schoolleider Jose Escobar tijdens een protest in Bogota afgelopen week.

“Als de overheid werkelijk voor vrede werkt, moeten ze hier beginnen,” zegt Adriana Tunjo, een onderwijzer in het zuiden van Bogota, die, net zoals andere demonstranten, problemen ondervond door onder andere stroomuitval en het niet leveren van maaltijden voor zijn leerlingen.

President Santos heeft de afgelopen weken een golf van stakingen moeten doorstaan. Na een akkoord te hebben bereikt met ontevreden inwoners in Chocó  en werknemers in de havenstad Buenaventura lijkt nu na het akkoord met de onderwijzers de rust in zijn land terug te zijn gekeerd.