Avondklok in Bogotá na nieuwe protesten tegen regering

In de namiddag van vrijdag 22 november, na de dag van protesten en vandalisme die zich in de hoofdstad hebben voorgedaan, heeft de burgemeester van Bogota, Enrique Peñalosa, de avondklok in de hoofdstad afgekondigd.

Aanvankelijk gold de avondklok eerst alleen voor de stadsgebieden Bosa, Kennedy en Ciudad Bolivar, maar is later uit voorzorg uitgebreid naar de hele stad. Peñalosa legde echter uit dat de avondklok bedoeld is om de gewelddadigheden en plunderingen die in sommige delen van de hoofdstad hebben plaatsgevonden te verminderen.

De burgemeester zei dat vandalen de stad niet zullen mogen innemen: “ze zullen blijven proberen om daden van vandalisme, plundering en vernieling te plegen die miljoenen peso’s kosten voor de burgers.

De avondklok geldt van 21.00 uur vrijdagavond tot 6.00 uur zaterdagmorgen. Ook is een samenscholingsverbod van kracht en mag er tot zaterdagmiddag geen alcohol worden verkocht.

De avondklok is niet van toepassing voor de openbare dienst en de taxi’s die naar de luchthaven of de transportterminal gaan of degenen die mensen op die plaatsen ophalen. Degenen die in de journalistiek werken, hebben ook die uitzonderingen. Bussen die vanuit andere gemeenten Bogotá binnenrijden krijgen ook de uitzonderingsregel.

President Duque hoopt met deze maatregel de rust te laten terugkeren in de hoofdstad. De afgelopen dagen gingen er duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen corruptie en ongelijkheid. Donderdag tijdens de nationale staking waren er naar schatting een kwart miljoen mensen op de been.

De massaprotesten begonnen vreedzaam maar leidden later tot confrontaties tussen de betogers en politie, die onder meer traangas inzette. In onder andere Bogotá en de zuidwestelijk gelegen stad Cali kwam het tot rellen en plunderingen. In de steden Buenaventura en Candelaria kwamen drie mensen om bij rellen.

De Colombiaanse president waarschuwde vrijdag dat door de regering geweld niet wordt getolereerd. “Het Colombiaanse volk kan zich veilig en rustig voelen. Wij staan niet toe dat vandalen of gewelddadige personen onze samenleving bedreigen of onze vrijheid op meningsuiting proberen te beperken. We zijn een sterk land en zullen dat altijd blijven,” zei de president in een televisietoespraak. “Vreedzaam protest is één ding, maar het is iets anders om deze demonstraties te misbruiken om chaos te zaaien.”

In zijn toespraak riep hij op tot een dialoog over de onvrede. ,,Volgende week start ik een nationaal gesprek. Zo moeten we tot de oplossing komen om op de midden en lange termijn het sociale gat in ons land te dichten.’’

Bron :
Foto:Caracol