Cocateelt in Colombia steeg met 18%

De cocateelt in Colombia is met 18% gestegen. Dit blijkt uit een rapport dat is gepubliceerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, waarin de laatst beschikbare cijfers van 2015 en 2016 zijn vergeleken, aangezien de cijfers voor 2017 nog in onderzoek zijn.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat het aantal hectaren cocateelt is toegenomen van 159.000 hectare tot 188.000 hectare, waarmee de hoogste piek in de geschiedenis van 2001 van 170 000 hectare is overschreden.

Volgens informatie van het ministerie van Defensie in Colombia is meer dan 50.000 hectare aan illegale gewassen uitgeroeid. Het rapport stelt dat de toename van de cocaïneproductie onder meer te wijten is aan de stopzetting van gif sproeien vanuit de lucht en de invloed van de FARC op de cocatelers.

Ondanks de negatieve cijfers benadrukt de Amerikaanse regering de versterking van de strijdkrachten in de strijd tegen de drugshandel en het grote aantal inbeslagnames. Het zegt ook dat de drugsstrategie kan werken als het land zijn inspanningen verdubbelt op het gebied van veiligheid, uitroeiing van de gewassen en vervanging van legale gewassen, maar ook de uitlevering van drugscriminelen handhaaft en versterkt.