Colombia bespaart energie om black-outs te voorkomen

De Colombiaanse bevolking moet zuinig met energie omgaan om black-outs in het land te voorkomen. Ongevallen in energiecentrales hebben geleid tot onvoldoende capaciteiten in het land.

De nationale kruistocht van de Colombiaanse regering om met de campagne  “Apagar, paga” energie te besparen in het land is nog steeds onvoldoende om de doelstelling van een besparing van 5% per dag te bereiken om rantsoenering te voorkomen.

President Juan Manuel Santos zei dit vrijdag en merkte op dat de Colombianen afgelopen vrijdag 3,91% hebben bespaard.

Het percentage van de energiebesparing daalde vrijdag, aangezien, volgens de cijfers van de regering, het land afgelopen donderdag 4,26% had bespaard en op woensdag zelfs 4,44% bereikte.

In zijn dagelijks verslag, zei Santos ook dat het gebied Cali en Valle del Cauca 3,97% hadden bespaard, terwijl Antioquia, Bogota en Cundinamarca in het nationale gemiddelde zweefden tussen 3, 90 en 3, 91% .

“3,91% is een stap terug in vergelijking tot de vorige dagen en is niet genoeg. We moeten 5% bereiken en dat vraagt een betere inzet van alle Colombianen om het doel te bereiken en te behouden”, zei Santos.

De president herhaalde ook dat men niet kan geloven dat door de regen van de afgelopen dagen, het fenomeen El Niño en de daar bijbehorende droogte is beëindigd.

Waarom moet Colombia energie besparen?

De nieuwe minister van Mijnbouw en Energie, Maria Lorena Gutiérrez, heeft afgelopen week gezegd dat er binnen twee weken stroomstoringen in het land zullen zijn als de bevolking niet tussen 5 procent en 10 procent energie bespaart van het huidige consumptieniveau.

Gutiérrez zei, dat een fout in de regulering van het energieverbruik tot de huidige energiecrisis heeft gebracht. “70% van het verbruik komt van woningen en kleine bedrijven”, aldus de minister.

Ze voegde eraan toe dat er beloningen en sancties zullen zijn voor degenen die energie sparen en energie onnodig verbruiken. “Mensen zullen geven om energie, want zij zullen worden beloond, maar als ze te veel verbruiken, kunnen de kosten verdubbelen.”

Gutiérrez beweerde dat de overheid de energieproblemen in verband met het fenomeen El Niño goed heeft aangepakt, maar dat het niet twee ongevallen in grote energiecentrales had voorzien en het te hoge energieverbruik in januari en februari.

Colombia staat voor een grote crisis. De energiesector lijdt  als gevolg van de drastische daling van het waterpeil dat nadelig is voor de waterkrachtcentrales. Dit leidde op 7 maart tot het ontslag van de minister van Mijnbouw en Energie, Tomás González.

President Juan Manuel Santos aanvaarde publiekelijk het aangekondigde ontslag van de minister en presenteerde ook een plan voor energiebesparing om black-outs te voorkomen.

González aftreden werd ook veroorzaakt door de beslissing van de procureur-generaal om een ​​onderzoek in te stellen tegen de voormalige minister vanwege het ondertekenen van een aantal contracten met het bedrijf Connecta, die tot zijn familie behoort.