Colombia biedt 150.000 Venezolaanse visumhouders langer verblijf aan

De Colombiaanse regering heeft vrijdag aangekondigd dat ruim 150.000 Venezolanen waarvan hun tijdelijke verblijfsvergunning voor Colombia is verlopen, voorlopig niet het land uit hoeven.

De Colombiaanse regering wil hen tegemoetkomen, nu in Venezuela spanning heerst door de verslechterende politieke en economische crisis.

Het gaat om meer dan 150.000 Venezolanen met een legale of een verlopen verblijfsvergunning of toeristenvisum, die door de situatie in hun land het niet zien zitten weer terug te keren. Afgelopen jaren zijn veel migranten hun land ontvlucht om te ontkomen aan voedseltekorten en de zware criminaliteit.

De regeling geldt niet voor de geschatte 100.000 Venezolanen die illegaal over de 2.200 kilometer lange poreuze grens zijn binnengekomen, hoewel de Colombiaanse regering hun situatie wil herzien.

Directeur van het migratiebureau, Christian Kruger, zei dat Colombia nauwlettend naar de migrerende patronen kijkt nu voor zondag een referendum staat over een grondwetgevende vergadering. De oppositie denkt dat president Maduro met de grondwetgevende vergadering eigenlijk een opheffing van het parlement wil doorvoeren waardoor het zal afglijden naar een dictatuur.

“Tot nu toe zijn er geen grote veranderingen te zien in de migrerende patronen, maar Colombia heeft wel rampenplannen voorbereid om een ​​plotselinge instroom aan te kunnen”, aldus Kruger.

Naar schatting steken dagelijks 25.000 Venezolanen legale grensposten over om voedsel, medicijnen en andere basisproducten te kopen. Volgens Kruger keren elke dag ongeveer hetzelfde aantal weer terug.

De Venezolaanse migranten die nu een verlenging van hun verblijfsdocumenten aanvragen, moeten de Colombiaanse maatregel zien als een “blijk van vertrouwen in hun aandeel in onze samenleving”, aldus het migratiebureau. “Ze zijn legaal in het land, maar bevinden zich door de situatie in een ongewone omstandigheid.”

De Venezolaanse migranten hebben negentig dagen de tijd om een verlenging van twee jaar aan te vragen.