Colombia en Venezuela gaan voor dialoog in grensconflict

Colombia en Venezuela hebben afgesproken om opnieuw de dialoog aan te gaan en de situatie rond de grens weer te ‘normaliseren’. De twee landen zijn al een maand verwikkeld in een grensconflict.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de president van Venezuela Nicolas Maduro kwamen maandagavond (lokale tijd) bijeen in Quito, de hoofdstad van Ecuador.

Het was de eerste keer dat de twee leiders elkaar ontmoeten sinds het conflict oplaaide op 19 augustus. Rafael Correa, de president van Ecuador, leidde de gesprekken, die zo’n vijf uur in beslag namen.

De ontmoeting maandag tussen de presidenten Juan Manuel Santos en Nicolas Maduro links resulteerde in een zeven punten overeenkomst. De landen beloofden onder andere een onderzoek van de situatie aan de grens en de “onmiddellijke terugkeer” van hun ambassadeurs. De presidenten riepen eerder de ambassadeurs uit elkaars landen terug toen de spanningen opliepen. 

Woensdag 23 september zal er een een ontmoeting van een een team ministers plaatsvinden in Caracas  om te beginnen met de behandeling van de gevoelige kwestie rondom de grens van beide landen. Ecuador en Uruguay blijven onderhandelaars in dit proces.

Na afloop beschreef Santos de gesprekken als “kalm, respectvol en productief”. Maduro zei dat “gezond verstand had gezegevierd”.

De spanningen tussen de twee landen namen de afgelopen tijd sterk toe, nadat Maduro vorige maand grensovergangen had gesloten en zo’n 1.300 Colombianen het land heeft uitgezet vanwege smokkel en andere misdaden.

Volgens de Verenigde Naties hebben zo’n 16.000 Colombianen Venezuela verlaten. Maduro beweert dat hij Colombianen uitzet vanwege criminaliteit, maar critici zeggen dat de president met de acties de slechte economische situatie van zijn land wil verhullen.

Vorige week vlogen nog twee militaire vliegtuigen van Venezuela zonder toestemming het luchtruim van Colombia binnen.

We hadden een bevoorrecht dialoog zonder het opgeven van het verdedigen van de rechten van onze landgenoten! Feiten zullen aan de grens worden onderzocht.