Colombia heeft Peru voorbijgestreefd als ’s werelds grootste producent van cocaïne

President Juan Manuel Santos van Colombia heeft een beroep gedaan op Amerika om te helpen bij het uitroeien van de cocagewassen, nadat Colombia weer terug is in de top van de grootste producent van cocaïne.

Colombia heeft Peru ingehaald als ’s werelds grootste producent van cocaïne, volgens de onlangs vrijgegeven informatie van de VN.

Uit meest recente cijfers van de VN blijkt dat vorig jaar Colombia meer coca verbouwde dan Peru en Bolivia samen. In 2014 had Colombia 69.000 hectaren coca; Peru had 42.900 en Bolivia 20.400.

De VN schat dat de productie van cocaïne zal stijgen naar 52 procent in 2015 door een ingreep van de regering om het sproeien van gif op de gewassen vanuit de lucht stop te zetten. President Santos heeft dat besluit genomen naar aanleiding van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarin staat dat in het verdelgingsmiddel de kankerverwekkende stof glyfosaat voorkomt.

Experts geloven ook dat de groei van de coca productie lijkt te worden gekoppeld aan de vredesbesprekingen met de FARC en de verwachtingen over de vervangingsprogramma’s die kunnen volgen.

Santos zei dat zijn regering klaar is om een campagne te starten om de cocaplanten te vervangen door andere gewassen wanneer er een akkoord is tussen de Colombiaanse regering en de FARC en de bezette gebieden veilig genoeg zijn voor de werknemers van de overheid.

Het programma van de regering zal worden ingezet waar sprake is van coca, dus degenen die de meeste coca verbouwen zullen de meeste voordelen krijgen van de overheid.

“We hebben een gouden kans”, zei president Santos. “Maar als we de boeren niet een alternatief geven, dan blijven ze doorgaan met het verbouwen van coca.”

De overheid wil dat alle gemeenschappen die coca verbouwen kiezen voor het vervangen van andere gewassen in de hoop dat het de economie nog meer doet groeien.

2300-1-colombia-cocaCultivation