Colombia protesteert tegen binnendringen van Venezolaanse troepen

Colombia stuurde dinsdag een brief aan het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarin het protesteerde tegen het binnentreden van een Venezolaanse militaire helikopter en troepen op Colombiaans grondgebied. Het is een van meerdere soortgelijke incidenten dat Colombia heeft bekritiseerd.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat de incidenten plaats vonden op 15 en 16 november dichtbij de stad Tibu in de provincie Norte de Santander.

Er is reeds geprotesteerd tegen de gebeurtenissen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en er is een vergadering geregeld tussen de ministers van Buitenlandse Zaken om te analyseren wat er is gebeurd en te vragen dat er maatregelen worden genomen om een herhaling te voorkomen”, zei het ministerie.

De afgelopen jaren is het binnendringen van Venezolaanse troepen in Colombia toegenomen, waardoor de diplomatieke spanningen tussen de regering van president Juan Manuel Santos en de Venezolaanse president Nicolas Maduro zijn toegenomen.

Santos heeft Maduro beschuldigd van het vernietigen van de democratie in Venezuela, terwijl Maduro heeft gezegd dat Colombia deel uitmaakt van een internationale samenzwering die probeert zijn regering omver te werpen.

Colombia en Venezuela hebben een grens van 2.219 km, waarover smokkel en illegale drugs volgens veiligheidsbronnen vaak passeren.