Colombia verzoekt UNESCO om páramos toe te voegen aan werelderfgoedlijst

Colombia heeft in een brief de directie van Unesco verzocht de páramos natuurgebieden van het land toe te voegen aan de werelderfgoedlijst.

Het verzoek komt van het bureau van de inspecteur-generaal van Colombia om deze unieke natuurgebieden te beschermen. In de brief waarschuwt het bureau van de inspecteur-generaal UNESCO dat, hoewel de regering van Colombia sinds 2014 werkt aan het afbakenen van deze bijzondere ecosystemen, strengere maatregelen nodig zijn.

Met de opname van deze natuurgebieden op de werelderfgoedlijst is het doel het behoud en de bescherming van de biodiversiteit van de páramos, die bedreigd wordt door menselijk ingrijpen.

Tot op heden worden in de páramos schadelijke activiteiten door de mens uitgevoerd ondanks een kader van regelgeving uitgevoerd door de regering.

In de brief werd benadrukt dat het land dankzij deze mogelijke erkenning technische bijstand zou kunnen krijgen voor het herstel van de natuurgebieden die tot op heden nog steeds te lijden hebben onder mijnbouw, veeteelt en landbouw.

Daarnaast staat de nationale watervoorziening op het spel, waarvan 80% van de bevolking van het land wordt bevoorraad door deze natuurgebieden, zei het bureau van de inspecteur-generaal.

Colombia is het land met de meeste páramos natuurgebieden in de wereld. Ze zijn vooral te vinden tussen een hoogte van 3000 en 5000 meter. Het ecosysteem bestaat uit hoogvlakten met meren, veen en grasland, doorsneden door gletsjers gevormde valleien en afgewisseld door begroeiing met struiken en kleine bossen. Deze hoogvlaktes worden ook wel de spons van de Andes genoemd.