Colombia wijst militaire interventie tegen buurland Venezuela van de hand

Als reactie op de uitlatingen van de Amerikaanse president Donald Trump over een militaire interventie om de crisis in Venezuela op te lossen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zich tegen een interventie uitgesproken.

‘Wij wijzen militaire middelen en het gebruik van geweld in het internationale systeem van de hand’, deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag inBogotá mee. ‘Alle maatregelen moeten vreedzaam zijn en de soevereiniteit vanVenezuela respecteren.’

De Venezolaanse president Nicolás Maduro had onlangs verkiezingen gehouden voor een grondwetgevende vergadering, waardoor hij meer macht krijgt. Hij zette daarmee het democratisch verkozen parlement buitenspel. Critici beschuldigen hem ervan dat hij een autoritair regeringssysteem tot stand wil brengen en vreest dat het Zuid-Amerikaanse land daarmee zal afglijden in een dictatuur. Bij de aanhoudende protesten vielen sinds april al meer dan honderd doden.

De Amerikaanse president Donald Trump zei vrijdag niet uit te sluiten dat de Verenigde Staten militair zullen ingrijpen als de crisis in Venezuela aanhoudt. “We hebben veel opties voor Venezuela, indien nodig ook een militaire”, aldus Trump.

Colombia behoort tot de felste critici van de Venezolaanse regering. ‘We hebben de schending van de grondwet in Venezuela duidelijk gehekeld’, klinkt het in het schrijven van het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Maar ook al lijkt het momenteel erg moeilijk om via onderhandelingen een vreedzame oplossing te bereiken, blijven we erin geloven dat dit de enige en juiste manier is.’