Colombia zet drones met gif in tegen cocaplantages

President Juan Manuel Santos heeft dinsdag toestemming gegeven om drones in te zetten om cocaplanten op lage hoogte te besproeien met het gif glyfosaat. Met de omstreden maatregel wil de Colombiaanse regering cocaplantages vernietigen.

President Santos keurde de maatregel goed een dag nadat de VS zei dat de cocateelt in Colombia in 2017 met 11% is gestegen tot 209.000 hectare en de cocaïneproductie is gestegen met 19% tot 921 ton.

Colombia, een van de grootste cocaïneproducenten ter wereld, heeft in 2015 het sproeien van glyfosaat vanuit vliegtuigen opgeschort nadat de Wereldgezondheidsorganisatie het gif in verband bracht met kanker.

Glyfosaat is een belangrijk ingrediënt van ’s werelds meest gebruikte onkruidverdelger, Roundup, geproduceerd door Monsanto Co.

Het besluit van Santos werd genomen tijdens een vergadering in Bogota door de Nationale Narcotica Raad, een overheidsinstantie die strategieën ontwerpt om de drugshandel te bestrijden.

“Vandaag bespraken we het gebruik van zogenaamde drones, onbemande vliegtuigen, die de verneveling vanaf een lagere hoogte kunnen uitvoeren”, zei Santos die in augustus het stokje overhandigt aan de rechtse president Iván Duque.

Hij voegde er aan toe dat de laagvliegende drones de gevaren beperken van glyfosaat en benadrukte dat er met een concentratie pesticide gewerkt wordt die 50 procent lager is.

De overheidsdoelstelling is om dit jaar 110.000 hectaren aan cocavelden uit te roeien.

Colombia wordt al tientallen jaren geteisterd door geweld in verband met drugshandel. Rebellengroepen, rechtse paramilitairen en misdaadbendes verdienen miljarden dollars aan cocaïneverkoop in het buitenland.

De regering tekende eind 2016 een vredesakkoord met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die sterk betrokken waren bij de cocaproductie en de cocaïnehandel. Sinds de groep gedemobiliseerd is, hebben veel nieuwe bendes het gat opgevuld en hebben ze hun lucratieve business en smokkelroutes overgenomen.

De Verenigde Staten, de belangrijkste consument van Colombiaanse cocaïne, steunt de strijd van de regering tegen de illegale drugshandel. Tussen 2000 en 2015 heeft Colombia ongeveer 10 miljard dollar ontvangen voor militaire en sociale programma’s, hoewel de hulp sindsdien is teruggebracht tot ongeveer 400 miljoen dollar per jaar.