Colombiaanse film ‘X500’ op International Film Festival Rotterdam

Vandaag start het International Film Festival Rotterdam (IFFR), het grootste filmfestival van Nederland. In podia en bioscopen in de stad – zoals de Rotterdamse Schouwburg, de Doelen, KINO, LantarenVenster, Cinerama en Pathé Schouwburgplein – draaien bijzondere speelfilms, documentaires en korte films die nog niet eerder in Nederland te zien waren.

Bijna elk jaar is Colombia vertegenwoordigd op het filmfestival met een of meerdere films. Vorig jaar draaide het IFFR de Colombiaanse film El abrazo de la serpiente (Oscarnominatie) en Oscura Animal.

Dit jaar wordt de flim X500 vertoont van de Colombiaanse regisseur Juan Andrés Arango. Daarnaast is de Colombiaanse filmproducent en -programmeur Diana Bustamante vakjury voor de Hivos Tiger Award.

X500

Drie losstaande verhalen in Mexico, Colombia en Canada, over jongeren van wie het leven volledig verandert na de dood van een geliefde. Het verwerken van verdriet gaat gepaard met emigratie, drama en rebellie. Vol energie en gefilmd in documentairestijl, is dit een ontroerend portret van drie jonge mensen op zoek naar een nieuw leven.

Drie levendige, realistische portretten van tieners die hun weg vinden in een nieuw leven. Drie verstrengelde verhalen rondom migratie en transformatie, die, in de woorden van regisseur Juan Andrès Arango,  een dialoog creëren tussen verschillende delen van het continent Amerika.
Maria uit Manila verhuist na de dood van haar moeder naar Montreal. Haar oma, een geslaagde Filipijnse migrant, heeft Maria’s toekomst helemaal uitgestippeld, maar zij is haar nette school snel zat. De Colombiaan Alex, gedeporteerd uit de Verenigde Staten, is terug in havenstad Buenaventura en hangt grootse verhalen op over zijn gangsterleven in Los Angeles. Lokale criminelen tonen interesse en al snel moet hij zijn reputatie waarmaken. In Mexico-Stad trekt David in bij zijn neef in een duistere achterbuurt. Hij vindt werk en maakt nieuwe vrienden in de lokale punkscene, maar zijn agressieve neef rust niet tot ook David lid wordt van de buurtgang. Vlot gemonteerde en ontroerende tweede film van de regisseur van La Playa D.C. (IFFR 2013).

Juan Andrés Arango

Juan Andrés Arango (1976, Colombia) groeide op in de hoofdstad Bogota, waar hij een regieopleiding volgde aan de Universidad Nacional de Colombia. Tijdens een uitwisselingsjaar in Montreal, Canada, maakte hij twee korte films. Later reisde hij naar Barcelona om daar verder te leren en werken in het filmvak. Toen hij voor zijn werk als cameraman in Amsterdam verbleef, begon hij met het scenario van zijn speelfilmdebuut La Playa D.C. (2012). X500 (2016) is zijn tweede speelfilm.