Colombiaanse kunstenares Doris Salcedo wil blijvende schade van verkrachting laten zien

De Colombiaanse kunstenares Doris Salcedo, die bekend staat om haar grote scheur in de vloer van de Tate Modern-galerie in Groot-Brittannië, onthulde vrijdag haar nieuwste werk dat is ontworpen om het blijvende trauma van verkrachting van vrouwen in Colombia en de rest van de wereld te benadrukken.

Doris Salcedo, een beeldhouwer en installatiekunstenares, bewerkte vijf houten tafels met een hamer en lijmde ze vervolgens zorgvuldig aan elkaar voor haar nieuwste werk, “Tabula Rasa” (schone lei), nu te zien in de White Cube galerie in Londen.

“Als je eenmaal een van deze houten tafels hebt versplinterd, is het volstrekt onmogelijk om het te presenteren alsof er niets is gebeurd”.

“Hetzelfde geldt voor vrouwen die deze verschrikkelijke ervaring of verkrachting of seksuele slavernij hebben meegemaakt, ze zullen nooit meer heel zijn”.

Onderzoekers zeggen dat meer dan 15.000 vrouwen en meisjes in Colombia het slachtoffer werden van seksueel geweld, waaronder verkrachting, door de rechtse paramilitaire groepen, de veiligheidstroepen en de guerrillastrijders.

Maar toch worden de omvang van de misdaad en de verwoestende effecten ervan op het leven van mensen niet algemeen erkend zegt de in Bogotá geboren Salcedo.

“De maatschappij genereert blinde vlekken, hoeken waar alles wat niet geschikt is voor het systeem wordt weggegooid en vergeten”, zegt ze.

De vijf tafels die deel uitmaken van haar nieuwste werk staan verspreid over de gehele expositieruimte waar ze worden weergegeven om de isolatie over te brengen van slachtoffers die geleden hebben door verkrachting.

Salcedo zei dat ze honderden verkrachtingsslachtoffers in Colombia had geïnterviewd als voorbereiding op het werk dat, hoewel geïnspireerd door het conflict in haar land, gericht is op een wereldwijd publiek.

“Er zijn meer slachtoffers dan we ons kunnen voorstellen….. (maar) ze krijgen niet de ruimte om erover te praten,” zegt de Colombiaanse kunstenares.

Een op de drie vrouwen en meisjes wereldwijd ervaart fysiek of seksueel geweld, zo schat de Verenigde Naties.

Tijdens het gewapende conflict in Colombia gebruikten gewapende groepen seksueel geweld, waaronder groepsverkrachting, om angst in gemeenschappen te zaaien als een manier om sociale en militaire controle op te leggen in een gebied.

Een vredesakkoord (2016) tussen de Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) garandeert dat er geen jihadistische straffen worden opgelegd voor misdaden die verband houden met het conflict, op voorwaarde dat de verantwoordelijken hun wangedrag volledig erkennen. De voorwaarden van het akkoord frustreerden veel Colombianen en werd in een referendum verworpen voordat een gewijzigde versie werd goedgekeurd door het Congres.

Salcedo zei dat het onwaarschijnlijk is dat de slachtoffers gerechtigheid zien, maar hun lijden mag niet worden vergeten.

“Hoe meer we met hen praten, hoe meer we luisteren, hoe meer we deze ervaring en het belang ervan erkennen, hoe minder het (in de toekomst) zal plaatsvinden,” aldus Salcedo.