De mooiste sportmomenten van 2015

JairoBernal.com heeft de mooiste en belangrijkste sportmomenten van 2015 op een rij gezet. Die momenten van kippenvel en trots wanneer de Colombiaanse vlag wappert en het volkslied wordt afgespeeld als Colombia op het podium staat. We blikken terug op de medailleregen tijdens het WK inline skaten en de Pan-Amerikaanse Spelen, de spectaculaire inhaalrace van Mariana Pajón en de magistrale goals van James Rodriguez. De mooiste momenten van 2015 van onze sporthelden!

Wielrennen

26 July 2015 102nd Tour de France Stage 21 : Sevres - Paris Champs-Elysees Final Podium 1st : FROOME Christopher (GBR) Sky, Maillot Jaune 2nd : QUINTANA Nairo Alexander (COL) Movistar, Maillot Blanc VALVERDE Alejandro (ESP) Movistar Photo : Yuzuru SUNADA
Nairo Quintana schittert in 2015

Nairo Quintana liet ons vele mooie momenten zien. Zo zette hij tijdens de Tour de France een geweldige prestatie neer door tweede te worden achter de Brit Chris Froome. In de Ronde van Spanje eindigde de Colombiaan vierde in het algemene klassement gevolgd door zijn landgenoot Esteban Chaves.

Nairo Quintana ontvangt de Iberoamerican Comunidad Trophy van Spaanse koning Felipe VI
In oktober werd Nairo Quintana uitgeroepen tot derde beste wielrenner van het jaar tijdens de UCI-Awards van de Internationale Wielerunie. Quintana ontving in november de Trofee Comunidad Iberoamericana Trophy van de Spaanse koning Felipe voor zijn uitzonderlijke prestaties.

chaveseste-610x400
Esteban Chaves wordt warm ontvangen
Kippenvel, zo hartverwarmend deze Colombiaanse fans zijn. Johan Esteban Chaves is in de eerste week van de Vuelta met twee ritzeges op zak de rode truidrager.

Team_Colombia
Team Colombia
Het nu ontbonden Team Colombia stond eerste in het ploegenklassement van de Ronde van San Luis, de Ronde van Luxemburg en de Ronde van Utah. Er zijn plannen om Team Colombia terug te laten keren in 2017.

BMX (fietscross)

mariana _pajon_papendal
Koningin van de BMX, Mariana Pajón is wereldkampioen 2015

Mariana Pajón won dit jaar drie van de vijf  UCI World Cups en eindigde bovenaan in het eindklassement gevolgd door Stefany Hernández en de Amerikaanse Alise Post. Pajón was ook in Nederland te bezichtigen. De Colombiaanse won in Papendal twee gouden medailles. De UCI BMX koningin had een spannend moment in Rock Hill. In een spectaculaire rit won Pajon de supercross nipt van de Venezolaanse Stefany Hernández.

Voetbal

642x999_7405289
James Rodriguez wint FIFA Puskas Award

In januari won James Rodriguez de FIFA Puskas Award, de prijs waarmee de mooiste goal van het voorbije jaar bekroond wordt. De Colombiaan werd bekroond voor zijn schitterend doelpunt in de achtste finales van het WK in Brazilië tegen Uruguay.

Rodriguez was dit jaar 2 maanden uit de running vanwege een bovenbeenblessure, maar de momenten dat hij speelde bij Real Madrid liet hij van zijn goede kant zien. Het was volop genieten van deze technicus. Hier een van zijn magistrale goals tegen Málaga en Almería.

CGCq7FrWAAEegj1
Carlos Bacca wint Europa League met Sevilla

Carlos Bacca heeft op 27 mei in Warschau met zijn club Sevilla de Europa League gewonnen. De 28-jarige spits was met twee doelpunten in de finale tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk (3-2) de held van de Spaanse ploeg. Na de zomer vertrok de Colombiaan voor 30 miljoen naar AC Milan.

Santa Fe Campeon
Santa Fe winnaar van de Copa Sudamericana

Het Colombiaanse Independiente Santa Fe uit Bogotá en het  Argentijnse Huracán stonden in de finale van de Copa Sudamericana. Santa Fe won door middel van penalty’s.
Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Copa Sudamericana door een Colombiaanse voetbalclub is gewonnen. De Copa Sudamericana is een voetbalcompetitie die jaarlijks gespeeld wordt tussen clubs uit Zuid-Amerika en wordt georganiseerd door de CONMEBOL. Het is na de Copa Libertadores de belangrijkste clubcompetitie van Zuid-Amerika en de Copa Sudamericana is te vergelijken met de UEFA Europa League.

635706304298285380
Het nationaal dameselftal

Colombia is niet ver gekomen tijdens het WK voetbal voor vrouwen in Canada maar de dames van het Colombiaanse elftal hebben wel voetbalgeschiedenis gemaakt. Nog nooit is het dameselftal zover gekomen in een wereldkampioenschap. Het team werd verslagen door de Verenigde Staten met 2-0 en werden hierdoor uitgeschakeld voor de kwartfinales.

Zaalvoetbal

Colombia_campeon25042015
Colombia wereldkampioen zaalvoetbal
Colombia is in april op het elfde AMF wereldkampioenschap zaalvoetbal in Wit-Rusland wereldkampioen geworden. In de finale won het Colombiaanse zaalvoetbalteam tegen Paraguay met 4-0. Colombia (2000, 2011, 2015) en Paraguay (1988, 2003, 2007) staan nu gelijk met drie WK-titels gevolgd door Brazilië met twee WK-titels.

image_content_24958801_20151221075140
Colombia wint Copa América zaalvoetbal voor dames

Het Colombiaanse dames zaalvoetbalteam heeft in Uruguay de Copa América gewonnen. De dames van het nationale zaalvoetbalteam hebben in de finale gewonnen van Uruguay. Colombia versloeg Uruguay in Montevideo met 4-2 en won deze cup voor het eerst.

Inline skaten

schaatsen-andres-mauricio-jiminez-torres
Colombia domineert op WK Inline Skaten in Kaohsiung
Colombia staat al jaren aan de top van het inline skaten en ook 2015 was het geen uitzondering. Met maar liefst 25 gouden, 11 zilveren en 3 bronzen medailles domineerde Colombia de wereldkampioenschappen Inline Skaten in Kaohsiung in Taiwan. Na het winnen van de wereldkampioenschappen in Kaohsiung  blijft Colombia met zes opeenvolgende titels onverslagen en met een totaal van 13 overwinningen in haar geschiedenis.

Colombia was ook een weekend te bewonderen in Nederland tijdens de Holland Inline Cup. Colombia sloot de Holland Inline Cup af met maar liefst 9 gouden, 11 zilveren en 8 bronzen medailles. Van de 15 deelnemende landen stond Colombia ver bovenaan gevolgd door Italië met 2 gouden medailles en als derde Frankrijk met 1 gouden en zilveren medaille.

De Pan-Amerikaanse Spelen in Toronto

27_Gold_Colombia_Toronto_2015
Colombia maakt geschiedenis in Toronto

Tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen, dat eens in de vier jaar wordt gehouden, heeft Colombia geschiedenis gemaakt. In Toronto heeft Colombia een historische overwinning behaald. Nog nooit eerder hebben de Colombiaanse atleten zoveel gouden medailles gewonnen. De laatste hoogste score stond op 24 gouden medailles tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen in Guadalajara in 2011. Met de 27 behaalde gouden medailles staat Colombia op nummer vijf van de landen ranglijst. In totaal wisten de Colombiaanse sporters 72 medailles te bemachtigen: 27 goud, 14 zilver  en 31 brons.

Autorace

tmp_28101-Montoya_Wins_500-388659798
Juan Pablo Montoya wint Indy 500 en breekt record
Autocoureur Juan Pablo Montoya heeft in Indianapolis de 99e editie van de prestigieuze Indy 500 op zijn naam geschreven. Het was voor Montoya de tweede keer dat hij in Indianapolis won, in 2000 won hij de race ook al eens. Het gat van 15 jaar tussen zijn overwinningen is een record in de geschiedenis van de legendarische race.

Een grote teleurstelling en frustratie voor Montoya was het mislopen van het kampioenschap. Hij heeft voor Team Penske het hele seizoen het kampioenschap geleid. Het hele seizoen, tot de laatste race. Montoya finishte in de laatste race van het seizoen zesde terwijl hij door de overwinning van Scott Dixon een vijfde plaats nodig had. Doordat de laatste wedstrijd van het seizoen een dubbele puntentelling kent mistte hij net het kampioenschap en werd Scott Dixon kampioen.

Atletiek

542787261
Goud, goud en nog eens goud voor Caterine Ibarguen

De Colombiaanse atleet (hink-stap-sprong) is voor het derde achtereenvolgende jaar ongeslagen gebleven op de evenementen waar ze aan heeft deelgenomen. Ze won goud op de World Athletics Diamond League en de Pan American Games. Caterine Ibarguen werd ook voor de tweede keer bekroond tot winnaar van de Wereldkampioenschappen waarvan de laatste in Beijing afspeelde. Ze is in Colombia uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar.