De Olympische kampioenen in beeld

Afgelopen nacht was de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, sloot zondag in het Maracanã Stadion officieel de Olympische Spelen.

De landen kunnen de balans opmaken en ook Colombia kan terugkijken op een vruchtbare Olympische Spelen. Colombia staat op de 23ste plaats met totaal 8 medailles. Tijdens de vorige editie van de Olympische Spelen in Londen wonnen de Colombianen ook 8 medailles, maar dit keer werden er meer gouden medailles gewonnen. Nog nooit eerder heeft het land 3 gouden medailles behaald.

Driemaal goud

BMX’ster Mariana Pajón maakte geschiedenis door haar tweede gouden medaille te behalen. In 2012 in Londen pakte zij ook een gouden medaille. Zij is de eerste Colombiaanse die twee gouden medailles op haar naam heeft. Caterine Ibargüen, die in Londen zilver had, pakte met overhand de gouden medaille op het onderdeel hink-stap-springen. Oscar Figueroa won goud in het gewichtheffen in de klasse tot 62 kg. Hij verbeterde zich zelf met goud na een zilveren medaille in 2012 in Londen.

Tweemaal zilver

Judoka Yuri Alvear, drievoudig wereldkampioen, won haar tweede Olympische medaille in haar carrière. In Londen veroverde ze brons, maar wist in Rio een zilveren medaille te behalen. Boksers Yuberjen Martínez won een zilveren medaille in de klasse tot 49 kilo. De 24-jarige Colombiaan won de eerste medaille in de Olympische boksgeschiedenis van Colombia. Nog nooit eerder had Colombia in deze tak van sport iets gewonnen.

Driemaal brons

Bokster Ingrit Valencia strandde in de halve finales maar was al verzekerd van een bronzen  medaille in de klasse vlieggewicht. Gewichtheffer Luis Mosquera greep in eerste instantie naast een medaille in de klasse tot 69 kg. Bronzen medaillewinnaar Izzat Artykov werd betrapt op doping en mocht zijn medaille overdragen aan Mosquera.  Carlos Ramirez pakte brons tijdens een spannende BMX-finale. De Colombiaan en de Amerikaanse Nicholas Long gingen voor het oog tegelijk over de finish. De jury bepaalde door middel van een fotofinish Ramirez als derde winnaar.