Eerste editie wielerronde Colombia Oro y Paz trekt grote wielrenners aan

President Juan Manuel Santos kondigde aan dat Colombia tussen 6 en 11 februari volgend jaar een belangrijke wielerronde zal organiseren waaraan 25 wielerploegen zullen deelnemen.

“Volgend jaar zal het land gastheer zijn van de wielerronde “Colombia Goud en vrede” waarin de beste teams en wielrenners ter wereld aan meedoen”, meldde woensdag president Juan Manuel Santos.

De president maakte het nieuws bekend in het presidentieel paleis, Casa Nariño, in gezelschap van de ambassadeurs van deze wielerronde Mariana Pajón, Darwin Atapuma, Fernando Gaviria, Jarlinson Pantano, Miguel Ángel López, Rigoberto Durán en Sergio Henao, alsmede de directeuren van de Colombiaanse wielerbond. Het staatshoofd benadrukte dat dit de eerste keer is dat Colombia een wielerronde van dit niveau zal organiseren.

De Colombia Oro y Paz heeft van de internationale wielerunie het predicaat 2.1 koers gekregen. De ronde zal worden verreden in zes etappes. Het peloton zal beginnen met een etappe rond Popayán – de hoofdstad van het departement Cauca – en eindigen met een finish in Manizales.

Santos verklaarde dat “Colombia Goud en vrede” 25 professionele teams zal tellen, elk met zes renners, die tussen 6 en 11 februari zullen wedijveren in de departementen Valle del Cauca, Cauca en in de koffiestreek. De route van elke etappe varieert tussen 160 en 200 kilometer. Deze ronde zal Colombia het epicentrum maken voor de wielerwereld, aldus de president.

Naast tweevoudig grote ronde winnaar Nairo Quintana zal zijn ploeg Movistar ook aan de start verschijnen met drie andere thuisrijders: Carlos Betancur, Winner Anacona en jongere broer Dayer Quintana. Colombiaan Estaban Chaves van Orica-Scott heeft ook aangegeven mee te doen met de eerste editie van Colombia Oro y Paz.