ELN schiet gegijzelde Rus dood na ontsnappingspoging

De laatste linkse guerrillabeweging ELN heeft in april een Russische gijzelaar vermoord. Volgens het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), die het nieuws zelf naar buiten heeft gebracht, probeerde de Rus te ontsnappen.

Arsen Voskanyan, een Russische burger van Armeense afkomst, die al een half jaar door de groep werd gegijzeld, is in een ontsnappingspoging doodgeschoten door de rebellen. Hij werd in november in de Colombiaanse jungle ontvoerd waar hij op zoek was naar giftige kikkers.

ELN zei dat Voskanyan naar een afgelegen jungle gebied in noordwestelijke Colombia werd gebracht, waar hij aan Rode Kruis-afgevaardigden zou worden overhandigd en bevrijd zou worden.

Volgens de commandant van het ELN pakte de Rus een handgranaat van een van de rebellen en werd neergeschoten toen hij probeerde weg te lopen. De granaat ging af en verwondde meerdere strijders.

ELN houdt in navolging van de FARC vredesgesprekken met de Colombiaanse regering. Deze vredesonderhandelingen zijn in februari gestart en worden gehouden in Quito.