ELN verantwoordelijk voor verdwijning drie journalisten

De Colombiaanse autoriteiten hebben bevestigd dat de guerrillabeweging ELN verantwoordelijk is voor de verdwijning van drie journalisten in Colombia.

Het Nationaal Bevrijdingsleger, ELN, is verantwoordelijk voor de verdwijning van drie journalisten in de regio Catatumbo in het departement Norte de Santander, vlakbij de grens met Venezuela. De Colombiaanse autoriteiten meldden dat de journalisten door de rebellengroep worden gevangen gehouden. Regeringsonderhandelaars eisen de onmiddellijke vrijlating van de drie journalisten.

Zaterdag is de Spaanse journaliste Salud Hernandez,die al bijna twintig jaar in Colombia werkt, verdwenen. Zij was in de gemeente La Tarra bezig met een verhaal over de illegale drugsindustrie in het land. ELN verdient veel geld met de cocaïneproductie.

Twee journalisten van het Colombiaanse televisiestation RCN, reporter Diego D’Pablos en cameraman Carlos Melo, besloten daarop naar de regio Catatumbo af te reizen om verslag te doen van de verdwijning van de 59-jarige jarige Spaanse journaliste. Van hen werd vanaf dinsdag echter ook niets meer vernomen.

Minister van Defensie Luis Carlos Villegas bevestigde donderdag dat de ELN “verantwoordelijk is voor de verdwijning” van de drie journalisten. Villegas spreekt niet over een ontvoering, mogelijk met oog op de vredesbesprekingen tussen de regering en het ELN die binnenkort gestart worden.

Santos kondigde 30 maart aan dat de fase van verkennende gesprekken aan een einde zijn gekomen en de agenda voor de formele vredesgesprekken gereed is. De vredesgesprekken zullen in Ecuador plaatsvinden met een nog nader te gegeven datum. De verwachting is dat de vredesgesprekken deze maand of in juni zullen beginnen.