Europese Unie haalt FARC definitief van terreurlijst

De Europese Unie heeft maandag de FARC van haar lijst van terroristische organisaties geschrapt. Als onderdeel van het vredesakkoord heeft de voormalige guerrillabeweging zich ontwapend en zichzelf opnieuw als politieke partij getransformeerd.

De revolutionaire strijdkrachten van Colombia (FARC), die een halve eeuw lang in een gewapend conflict was en zo’n 260.000 doden heeft geëist, hebben vorig jaar een historische vredesovereenkomst gesloten. Hun voormalige leider is nu van plan om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in 2018.

De EU heeft de FARC in 2001 voor het eerst bestempeld als terroristische organisatie, waarbij al het financieel vermogen van de FARC werd bevroren en de Europese landen werd belet financiële steun te verlenen aan Colombia, dat in handen van de FARC zou kunnen komen.

Vorig jaar in november, toen de vredesbesprekingen tussen de FARC en de regering van Colombia werden afgerond door een historisch vredesakkoord, heeft de EU de FARC als een symbolisch gebaar van de lijst van terroristen “opgeschort” om het vredesproces te steunen.

Met het besluit van maandag is de status van de FARC als terroristische organisatie in de EU nu definitief voorbij.