FARC-dissidenten ontvoeren opnieuw Ecuadoranen

De Ecuadoraanse regering zei dinsdag dat FARC-dissidenten uit Colombia opnieuw twee Ecuadoranen in het grensgebied hebben ontvoerd. Het gaat om dezelfde groep die vorige week drie journalisten heeft ontvoerd en vermoord.

De minister van Binnenlandse Zaken van Ecuador, César Navas (foto), vertelde dat ze via een communicatiekanaal met de FARC-dissidenten informatie ontvingen over de ontvoering van twee burgers. De regering ontving een video met bewijs van leven waarop een man en een vrouw te zien waren met een touw aan hun nek vastgebonden.

In de video vroeg het tweetal aan Ecuadoraanse president Lenin Moreno: “Meneer president, helpt u ons alstublieft, geef ons een hand, zodat ons niet hetzelfde overkomt als de journalisten”. Met twee gecamoufleerde mannen met wapens in hun rug gedrukt zei de ontvoerde man: “We hebben kinderen en familie. We hebben niets met deze oorlog te maken”.

De groep FARC-dissidenten staan bekend onder de naam Oliver Sinisterra Front en wordt geleid door Wálter Patricio Arizala, alias Guacho. De voormalige FARC-strijders hebben zich afgesplitst van de FARC uit onvrede over de afspraken in het vredesakkoord dat eind 20116 is gesloten met de regering.

Navas zei dat het de eerste keer is dat Guacho hen zo rechtstreeks had benaderd. In de eerste videoboodschap waarin de journalisten spraken eiste Guacho dat Ecuador enkele van zijn strijders vrij moet laten en alle samenwerking met Colombia op het gebied van drugsbestrijding stopzet. Het is niet duidelijk of dat dezelfde eisen zijn als in de videoboodschap waarin de twee nieuwe gevangenen te zien zijn.

Ecuadoraanse veiligheidstroepen die door hun Colombiaanse tegenhangers worden gesteund hebben een ongekende jacht uitgevoerd op Guacho en hebben meer dan 230.000 dollar als beloning voor de informatie die tot zijn vangst leidt.

Het Oliver Sinisterra Front heeft de inwoners van het grensgebied geterroriseerd door verschillende aanvallen uit te voeren op Ecuadoraanse militaire doelwitten als vergelding voor het besluit van president Moreno om drugsbendes te bestrijden die van het lang verwaarloosde gebied een belangrijke transitzone hebben gemaakt voor in Colombia geproduceerde cocaïne.