FARC en Colombiaanse regering bereiken akkoord voor slachtoffers

Voormalige Colombiaanse senator en mensenrechtenactivist, Piedad Cordoba, zei woensdag dat de Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) tijdens de vredesbesprekingen in Havanna een akkoord hebben bereikt over herstelbetalingen aan de slachtoffers van het gewapende conflict. Het nieuws kwam op de vooravond van een jaar van onderhandelen met de slachtoffers.

“Ik feliciteer de regering van Juan Manuel Santos en de FARC voor de ondertekening van de overeenkomst inzake gerechtigheid en slachtoffers. Vrede komt eraan!”, twitterde Cordoba.

Vorige week zei het hoofd van de FARC-delegatie Luciano Marin Arango, beter bekend als “Ivan Marquez”, dat beide partijen dichtbij een akkoord waren over het beslissende punt van de gerechtigheid voor de slachtoffers. De onderhandelingen over herstelbetalingen van de slachtoffers was een controversieel onderdeel van de overeenkomst dat meer dan een jaar is besproken.

Ivan Marquez voegde er aan toe dat ze nog steeds in onderhandeling zijn in Havana en vooruitgang boeken over een consensus voor een bilateraal staakt-het-vuren. De FARC heeft op 20 juli een eenzijdig staakt-het-vuren voor een maand aangekondigd en vervolgens verlengd op 20 augustus voor onbepaalde tijd, terwijl de Colombiaanse strijdkrachten nog steeds posities van de rebellen aanvallen.

Sinds de vredesbesprekingen die in december 2012 begonnen bleven aan beide zijden verschillen in de onderhandelingen zoals herstelbetalingen voor de slachtoffers, transitie van gerechtigheid en het oplossen van een definitieve einde van het geweld tussen de rebellen en de staat .

Tot nu toe hebben de onderhandelaars gedeeltelijke akkoorden bereikt over drie van de vijf punten uitgewerkt in het 2012 rechtskader voor Vrede: landhervorming, de politieke toekomst van de Farc en een einde maken aan de illegale handel in drugs.

Echter, de meest recente doorbraak vond afgelopen juni plaats na de 37e ronde van de onderhandelingen toen vertegenwoordigers van de FARC aankondigden dat er een waarheidscommissie zou worden opgericht als er een vredesakkoord werd bereikt door de twee partijen.

De onderhandelaars zijn overeengekomen dat de commissie zou bestaan ​​uit een onafhankelijke groep van bemiddelaars met de bedoeling van het horen van getuigenissen van slachtoffers aan beide zijden van het conflict.