Farc-rebellen betalen schadevergoeding aan slachtoffers

De voormalige guerrillabeweging Farc wil de slachtoffers van het conflict in Colombia, dat meer dan vijftig jaar heeft geduurd, een schadevergoeding geven. De FARC-leden hebben dat zaterdag meegedeeld, maar het is niet duidelijk om hoeveel het gaat.

Vandaag gaan de Colombianen hun stem uitbrengen tijdens een referendum over het vredesakkoord tussen de FARC en de Colombiaanse regering, dat eind augustus werd opgesteld en vorige week werd ondertekend.

“Conform aan wat is opgenomen in het finaal akkoord, zullen we overgaan tot het materiële herstel van de slachtoffers in het kader van maatregelen rond een volledige schadevergoeding”, aldus de Farc in een persbericht. De FARC verklaart bovendien dat ze haar monetaire en niet-monetaire middelen zal voorleggen aan de overheid, “die we hebben verkregen door onze oorlogseconomie”.

Het is nog niet duidelijk hoeveel de slachtoffers zullen ontvangen. Het is wel bekend dat de FARC in de afgelopen decennia een aanzienlijke rijkdom heeft vergaard door drugshandel, illegale mijnbouw en afpersing.