FARC verontschuldigt zich aan paus voor hun wreedheden

FARC-leider Rodrigo Londoño Echeverri, alias Timochenko, verontschuldigde zich aan de paus en de slachtoffers.

Vrijdag heeft de voormalige rebellenleider van de FARC zich verontschuldigd in een brief aan paus Franciscus voor de duizenden slachtoffers die de burgeroorlog heeft veroorzaakt.

De paus, die voor een vijfdaags bezoek in Colombia is, kreeg een brief van de voormalige rebellenleider waarin om vergeving werd gevraagd voor hun fouten.

Franciscus is vandaag in de ooit door de drugsoorlog gedomineerde stad Medellín. Gisteren kwam Franciscus aan in de stad Villavincenio, een van de laatste steden voor de Amazonejungle. De stad is de afgelopen 50 jaar een van de brandpunten geweest in de strijd van de linkse rebellengroep FARC tegen de regering in Bogota.

De paus sprak er zowel met ex-guerrillastrijders als met slachtoffers van de burgeroorlog. “Wees niet bang om vergeving te vragen en vergeving te schenken”, zo klonk zijn boodschap. “Het is tijd om de haat te laten varen, om van wraak af te zien.”

Het is een boodschap die paus Franciscus gedurende zijn hele trip door Colombia verspreidt, in de hoop dat de Colombianen het historische vredesverdrag met de FARC van eind vorig jaar zullen aanvaarden.

De ontwapende FARC is sinds 1 september een politieke partij geworden en politiek leider Londoño vroeg gisteren in een open brief alvast vergeving voor “de vele tranen en pijn die wij hebben veroorzaakt bij de mensen van Colombia”.

De stad en de buitenwijken hebben sinds het laatste pauselijke bezoek in 1986 een immense verandering ondergaan. Medellín geldt vandaag als een schoolvoorbeeld van stedelijke ontwikkeling. De paus zal voor honderdduizenden Colombianen een misviering opdragen nabij de luchthaven.