‘Gewapende groepen in Colombia rekruteren nog steeds kinderen’

Illegale gewapende groepen rekruteren nog steeds kinderen in Colombia, worden onderwerpen aan seksueel misbruik en gebruikt als kanonnenvoer in een gewapend conflict zeggen humanitaire groepen.

“In Colombia is het rekruteren en inzetten van minderjarigen een alledaagse en systemische praktijk die verandert om aan de nieuwe eisen van het gewapende conflict te voldoen,” zei Olga Silva van Humanidad Vigente, die een rapport publiceerde samen met Oxfam en Benposta Nacion de Muchachos. De groepen maken deel uit van een observatorium voor de bescherming van de rechten en het welzijn van kinderen.

In 2016 nam het geweld af na een vredesakkoord dat Colombia sloot met de guerrillabeweging FARC, waardoor een einde kwam aan meer dan vijf decennia van conflict waarbij meer dan 260.000 mensen omkwamen.

Door het akkoord konden meer dan 10.000 voormalige rebellen zich weer bij de samenleving voegen, maar in het rapport wordt opgemerkt dat gewapende groepen, waaronder dissidenten van de FARC, die het akkoord verwierpen, nog steeds kinderen en jongeren aan het rekruteren zijn.

“Bedreigingen, valse beloften voor betere omstandigheden, de aanwezigheid van de groepen op scholen en de (geringe) afwezigheid van de regering hebben ertoe geleid dat duizenden kinderen zich bij de gelederen van de gewapende groepen hebben aangesloten”, aldus Silva.

Vorige week stond in een rapport van Human Rights Watch dat kinderen van 12 jaar werden gerekruteerd door gewapende groepen in het oosten van Colombia.

Volgens het observatorium waren er tussen 2017 en 2019 311 gevallen van rekrutering van minderjarigen in vijf van de 32 departementen van Colombia. Guerrillabeweging het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) nam met 182 gevallen het merendeel voor zijn rekening, gevolgd door de dissidenten van de FARC met 82.

“De studie stelde vast dat seksueel geweld rechtstreeks verband houdt met het gewapende conflict, een situatie die kinderen die door gewapende groepen worden gebruikt, in groot gevaar brengt”, aldus het rapport.

Het onderzoek onthulde ook de aanwezigheid van een groot aantal Venezolaanse minderjarigen langs de grens van Colombia met Venezuela, die werken aan de productie van coca, het belangrijkste ingrediënt van cocaïne.

Volgens officiële cijfers waren tussen 1985 en 2019 meer dan 7.400 minderjarigen het slachtoffer van gedwongen rekrutering.

Bron :
Foto:hrw.org