Historische mijlpaal: Vredesakkoord is ondertekend

Een historische mijlpaal, Colombia schrijft geschiedenis met de ondertekening van het vredesakkoord. Maandagmiddag lokale tijd hebben president Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño het definitieve vredesakkoord ondertekend onder toezicht van een internationaal gezelschap in het Colombiaanse Cartagena.

Het ondertekenen werd bijgewoond door meerdere hooggeplaatsten, waaronder de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, de Cubaanse president Raul Castro en de Spaans koning Juan Carlos. In totaal waren 2.500 mensen aanwezig bij de ceremonie.

nieuws_colombia_27sept2016_1

Het vredesakkoord werd ondertekend met een pen die is gemaakt van kogels. “Om de overgang van wapens naar onderwijs en de toekomst te illustreren”, aldus president Juan Manuel Santos.

Santos noemde het een “historische dag”. De twee in het wit geklede leiders ondertekende bij het Patio de Banderas Centro de Convenciones in Cartagena het verdrag. Daarna overhandigde Santos zijn speldje met een vredesduif erop aan FARC-leider Rodrigo Londoño die het vervolgens op zijn eigen overhemd speldde. De leiders schudden elkaar hun handen en hielden nog een speech voor het volk.

nieuws_colombia_27sept2016_2

Met de ondertekening van het vredesakkoord komt er officieel een einde aan de burgeroorlog tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC. Na vier jaar onderhandelen in de Cubaanse hoofdstad Havana, is onder meer afgesproken dat de FARC en de Colombiaanse regering niet meer tegen elkaar zullen vechten. De rebellenbeweging levert onder toezicht van de VN haar wapens in, in ruil voor amnestie voor oud-leden. Daarnaast zal de groepering zich verder voortzetten als een politieke partij.

nieuws_colombia_27092016_3

Op zondag 2 oktober stemt het Colombiaanse volk door middel van een referendum over het verdrag. Indien de meerderheid “Ja” zegt tegen het vredesakkoord dan komt er een einde aan een conflict die al meer dan 50 jaar duurt en ruim 220.000 mensen het leven heeft gekost. Valt het negatief uit dan wordt het verdrag nietig verklaard. Volgens de laatste peilingen is het merendeel van de Colombianen voor het verdrag. De peilingen gaven vrijdag aan dat 54% procent voor het akkoord zal stemmen, 34% was tegen en 12% wist het nog niet. De bevolking die tegen is wil dat de FARC-strijders alsnog worden vervolgd.