Historische schaatsmedaille voor Colombia op Jeugd Olympische Winterspelen

Een ongekende gebeurtenis in de geschiedenis van de Colombiaanse sport. Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne won Diego Amaya voor het eerst een medaille voor Colombia.

De Colombiaanse schaatser pakte eerder al in Lausanne de vierde plaats op de 500 en 1500 meter, maar viel nooit in de medailles. Bij de massastart werd Amaya tweede achter Motonaga Arito uit Japan en bezorgde hiermee de eerste echte schaatsmedaille ooit voor Colombia en zelfs voor heel Zuid-Amerika.

Op het fraaie meer van het beroemde skioord St Moritz, waar de schaatswedstrijden gehouden werden, kwam de 16-jarige Amaya na zes minuten en 30 seconden over de streep. De Japanner Arito Motonaga was slechts 1 seconden sneller.

Aan het einde van de wedstrijd stuurde Diego Amaya een boodschap van dankbaarheid naar alle Colombianen die hem tijdens zijn deelname steunden, evenals naar de Colombiaanse schaatsfederatie en het ministerie van Sport.