Humanitaire noodsituatie vanwege moord op inheemse bevolking

De Colombiaanse nationale organisatie voor inheemse gemeenschappen (ONIC) heeft vrijdag een humanitaire noodsituatie uitgeroepen vanwege de moord op 158 leiders uit de inheemse bevolking sinds de ondertekening van het vredesakkoord in 2016 tussen de Colombiaanse regering en de voormalige guerrillabeweging FARC.

De territoriale onteigening en de humanitaire situatie waarin onze inheemse volkeren leven, kunnen niet langer worden genegeerd. We worden geconfronteerd met een fysieke en culturele genocide, aldus de organisatie.

Luis Acosta, nationaal coördinator van de Inheemse Garde, riep overheidsinstellingen op om aandacht te besteden aan de genocide die de inheemse volken vandaag de dag ondergaan.

Sinds de ondertekening van het vredesakkoord zijn er in Colombia meer dan 750 sociale leiders vermoord, waarvan 158 van hen tot inheemse volken behoren. In de loop van het jaar dat president Iván Duque aan de macht kwam, werden 94 leden van deze gemeenschappen vermoord, aldus de ONIC.

In Colombia zijn 102 dorpen waarvan acht in volledig isolement zitten. Van de 102 dorpen lopen 70 ernstig gevaar om fysiek en cultureel uitgeroeid te worden, 31 daarvan dreigen al van de kaart te verdwijnen en 39 dorpen dreigen fysiek en cultureel te worden uitgeroeid, volgens het Constitutionele Hof in 2009.

De Regionale Inheemse Raad van Cauca, een pioniersorganisatie van de Inheemse Beweging in Latijns-Amerika, heeft onlangs ook de toename van moorden, bedreigingen, beschuldigingen en vervolgingen tegen degenen die de vrede in Colombia opbouwen, aan de kaak gesteld.

‘We communiceren de nationale en internationale gemeenschap over de voortdurende en systematische bedreigingen tegen degenen die zich inzetten voor vrede, die onderworpen zijn aan de autoriteiten en de inheemse garde in Noord-Cauca, evenals de plattelandsgemeenschappen die een goed leven zoeken voor de samenleving, ‘verklaarde de Raad.

Foto:publimetro