In gesprek met Fernando Botero

De wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero was een aantal dagen in Nederland voor de opening van zijn tentoonstelling Celebrate life in de Kunsthal in Rotterdam.

Vrijdagavond onder muzikale begeleiding van Maite Hontelé werd de tentoonstelling ‘Botero: Celebrate Life!’ officieel geopend. Zaterdagochtend stond Botero weer in de kunsthal voor het signeren van de tentoonstellingscatalogus. In een bomvolle zaal werd de Colombiaanse kunstenaar met veel lof geïntroduceerd en was het dringen geblazen om een handtekening te bemachtigen.

Voordat de signeersessie begon en het publiek nog in lange rijen stond te wachten voor de ingang, was ik aanwezig voor een ontmoeting met deze grootmeester. De rustig ogende Fernando Botero kwam erg open en vriendelijk over. Zeker geen zelfingenomen persoonlijkheid, zoals je dat misschien wel zou verwachten bij een beroemd persoon, maar hij kwam ietwat verlegen over. Een bijzondere en een gedistingeerd man, die zijn kunst tot in de puntjes kon verwoorden.

Horse_Fernando_Botero Boeken_signeren_Fernando_Botero

Het interview met Fernando Botero

Samen op een bankje in een van zijn tentoonstellingsruimtes gingen we in gesprek. Ik vertelde hem dat ik hier was om verslag te doen voor mijn Colombia nieuwssite. Geïnteresseerd dat hij was, stelde hij allemaal vragen en was verbaasd dat er ook veel Colombianen in Nederland wonen. Gezien de korte tijd moest ik hem voorzichtig onderbreken. Met een kleine glimlach op zijn gezicht en een knikkend gebaar liet hij weten dat hij er voor mij was om antwoorden te geven op een paar vragen.

Kunt u mij uitleggen waarom u de naam Celebrate Life heeft gekozen?
Celebrate life gaat over de reflecties van het leven. Het leven zoals in Latijns-Amerika, in Colombia en de rest van de wereld. De mooie dingen in het leven.

Is het ook een reflectie van hoe Colombianen hun leven vieren?
Ja. De Colombianen hebben veel dramatische momenten moeten doorstaan. Zoals de guerrilla, drugs en geweld, maar ondanks de druk op de Colombianen zijn zij blij. Mensen zijn verbaasd dat wij de gelukkigste mensen zijn in de wereld, terwijl de Colombianen veel dramatische momenten hebben moeten doorstaan en toch tevreden blijven met hun leven.

Mist u Colombia zo ja wat mist u dan?
Ja ik mis het. Ik houd van mijn land, vooral mijn geboortestad Medellín. Ik heb nog steeds een eigen huis daar en probeer daar elk jaar te komen. Een groot deel van mijn familie woont in Colombia. zij komen dan om tijd door te brengen met mijn vrouw en mij. Ik mis vooral het eten zoals het bekende Colombiaanse gerecht Bandeja Paisa, de arepa, chicharrón, u kent het waarschijnlijk wel.

U heeft een lange carrière achter de rug. Op 84-jarige leeftijd schildert u nog steeds. Na zo veel jaren vindt u uzelf een volwaardige kunstenaar?
Een kunstenaar is nooit volwaardig. Kunst is altijd in ontwikkeling, het is belangrijk om een sterke innerlijk gevoel te hebben en een gevoel van vastberadenheid, dat is nodig om je verder te helpen te ontwikkelen. Belangrijk element in deze ontwikkeling is een sterk geloof in wat je voelt, dat is de mooiste kunst die een kunstenaar kan maken.

U bent altijd succesvol geweest, maar waren er ook dieptepunten in uw carrière?
Ja elke kunstenaar heeft wel zijn dieptepunten……(stilte)……. Bijvoorbeeld de aanslag op uw standbeeld op Plaza San Antonio in Medellín?  Ja dat was een grote schok voor me. Niemand had verwacht dat men een bom zou plaatsen in mijn kunstwerk.  Daarbij kwamen zoveel mensen om. Er waren meer dan 20 mensen omgekomen en honderd gewonden. Het gebeurde tijdens een populaire ontmoeting op het plein met muziek en deze mensen waren aan het relaxen. Jonge mensen werden gedood. Het was wereldnieuws omdat het een ernstige tragische gebeurtenis was. Wat ik gedaan heb is dat ik een nieuw standbeeld van de vogel heb aangeboden. Het nieuwe beeld van de duif staat naast de kapotte duif en heet nu “geweld” en “vrede”.  Het was een herinnering aan iets wat dramatisch was. Ik weet niet waarom ze de bom daar hebben geplaatst, maar het was een grote schok voor mij.

Wat vindt u van de ontwikkelingen omtrent de vredesonderhandelingen in Cuba, zoals onlangs het staakt-het-vuren is ondertekend.
Ik ben optimistisch en verwacht dat het snel zal worden ondertekend. Nu is er een wapenstilstand en dat is het meest belangrijke en dan moeten we het respecteren om het zo te houden. Het land komt er zo beter van af dan de tragische gebeurtenissen die het land heeft ondergaan. Met een economische blik er op is het een duur iets om de oorlog door te laten gaan. Maar het grootste probleem is dat er mensen doodgaan.

Van minder leuke gebeurtenissen naar mooie. Wat zijn de belangrijkste momenten van uw leven geweest?
Het belangrijkste moment van mijn leven is om altijd verbonden te zijn met mijn werk.

Met een kort antwoord van Botero op de laatste vraag, omdat hij zich moest haasten voor de fotoshoot, sloot ik het gesprek af met deze zeer beleefde en vriendelijke man.

Botero_Circus  Woman_Fernando_Botero

Celebrate Life

De Kunsthal in Rotterdam staat tot 11 september  in het teken van de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. De tentoonstelling Botero Celebrate Life! omvat ruim honderd schilderijen, tekeningen en pastels.

De Kunsthal brengt een groot retrospectief van de wereldberoemde kunstenaar Fernando Botero. Geselecteerd uit Botero’s eigen collectie laat de tentoonstelling een overzicht zien van de door hemzelf meest geliefde werken uit zijn omvangrijke carrière. De tentoonstelling brengt ruim honderd schilderijen, tekeningen en pastels bij elkaar. Het is de eerste keer dat er in Nederland zo veel van Botero’s schilderijen te bewonderen zijn.

Voor meer info kunsthal.nl