Kopstuk ‘Inglaterra’ van Clan del Golfo gedood

Tijdens een militaire operatie in het oosten van Colombia is een van de machtigste drugsbaronnen van Colombia om het leven gekomen. Dat deelde president Juan Manuel Santos donderdag lokale tijd mee.

Luis Orlando Padierna alias ‘Inglaterra’ werd in het departement Norte de Santander aan de grens met Venezuela gedood. Padierna is een van de leiders van Clan del Golfo (de Golf-clan), de grootste criminele organisatie van Colombia.

In een luxueus pand met zwembad en jacuzzi tussen de gemeenten Chinácota en Pamplona (Norte de Santander) stierf Inglaterra donderdag in een gevecht met de politie.

De kopstuk van Clan del Golfo huurde het pand en was daar twee dagen met familieleden en zijn zwaar bewapende lijfwachten om een verjaardag te vieren.

Tijdens de operatie werden 40 jungle commando’s van de anti-narcotica politie ingezet. Na een vuurgevecht van 20 minuten ontsnapten de veiligheidsmannen van de bendeleider en werd het lichaam van Padierna op de plaats gevonden. Donderdagavond werd na autopsie bevestigd dat het om Luis Orlando Padierna ging.

“Wie misdaden blijft plegen, eindigt in het graf of in de gevangenis”, waarschuwde de president. Clan del Golfo had onlangs voorgesteld zich over te geven, maar de regering wilde daar niets van weten. Het leger en de politie pakken met hun missie Agamenón II de criminele organisatie hard aan en hebben al een reeks kopstukken gevat of gedood.

De clan is voortgekomen uit een rechtse paramilitaire beweging en is voornamelijk bezig met afpersing en drugshandel. Het hoofd van de Clan del Golfo is Dairo Antonio Úsuga alias Otoniel en is niet voor niets de meest gezochte persoon in Colombia. Er is een premie van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor wie hem in de handen van Justitie kan spelen.