Kunstenares Doris Salcedo bedekt Plaza Bolivar met enorme witte vlag

Een groot kunstwerk van de Colombiaanse kunstenares Doris Salcedo werd dinsdag onthuld op Plaza Bolivar in Bogotá. De installatie is ter nagedachtenis van de honderdduizenden slachtoffers van de decennialange burgeroorlog in het land.

Met de hulp van meer dan 1.500 mensen werd Plaza Bolivar in de hoofdstad bedekt met witte vlaggen die elk voorzien waren met een naam van een slachtoffer van het conflict. De letters op de vlaggen waren gemaakt van as. De 7 kilometer aan witte vlaggen werden aan elkaar genaaid tot een enorm grote witte vlag die het gehele plein bedekte.

doris_salcedo_sumando_ausencias doris_salcedo_sumando_ausencias_2

Doris Salcedo heeft vaker kunstinstallaties gemaakt rondom het conflict in Colombia. In 2002 had Salcedo een installatie op het Paleis van Justitie aan Plaza Bolivar. Houten stoelen hingen vanaf het dak langs de muur om slachtoffers te herdenken van de belegering van het paleis door de guerrillabeweging M-19 en de tegenaanval van het Colombiaanse leger in 1985. In 2007 werd Plaza Bolivar verlicht met 24.000 kaarsjes ter nagedachtenis aan een gijzelingsdrama in Valle del Cauca waarbij 11 van de 12 gijzelaars werden gedood.

498872_1 doris_salcedo_sumando_ausencia03

doris_salcedo_sumando_ausencia04 doris_salcedo_sumando_ausencia05

doris_salcedo_sumando_ausencia06 doris_salcedo_sumando_ausencia07

doris_salcedo_sumando_ausencia08 doris_salcedo_sumando_ausencia09

doris_salcedo_sumando_ausencia10 doris_salcedo_sumando_ausencia11

doris_salcedo_sumando_ausencia12