Latijns-Amerikaanse staten bereid om vrede in Colombia te bewaken

Landen uit Latijns-Amerika zijn bereid om vertegenwoordigers naar Colombia te sturen voor een VN-missie dat moet toezien op de naleving van een nakend vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging FARC, zeiden de leiders woensdag tijdens een top van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen.

Leiders op de top van de gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten of CELAC, zei dat de missie, die toezicht zal houden op het akkoord tussen de Colombiaanse regering en de marxistische guerrilla, geheel vervaardigd zou kunnen worden door officials uit de CELAC landen.

“Wij bieden CELAC met al zijn vermogen om de controle te steunen van de overeenkomst”, aldus de Ecuadoraanse president Rafael Correa, gastheer van de top in Quito.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei dat de Verenigde Naties zou kiezen welke landen deel zullen nemen aan het toezicht houden op de uitvoering van de deal.

“De Verenigde Naties hebben ons verteld dat ze al voorstellen hebben ontvangen van een groot aantal landen, omdat veel landen geïnteresseerd zijn om hieraan deel te nemen,” vertelde Santos tijdens de bijeenkomst.

“Het zou elk land van CELAC er bij kunnen betrekken”

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag een missie in het leven geroepen die moet toezien op de naleving van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging FARC. Naar verwachting zal het vredesakkoord op 23 maart ondertekend worden.

De Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten of CELAC is een internationale organisatie die bestaat uit de 33 onafhankelijke staten op het Amerikaanse continent. De overige landen Verenigde Staten en Canada zijn echter geen lid.