Miguel Ángel Reyes wint monstercol in Ronde van Colombia

Miguel Ángel Reyes heeft de negende etappe van de Ronde van Colombia gewonnen. De 25-jarige Colombiaan reed de zwaarste etappe van de Ronde van Colombia in 4u:14m:45s. Óscar Soliz, van Movistar Team, kwam 20 seconden later over de streep en Aristóbulo Cala (Strongman) werd derde met 27 seconden achter Reyes.

Monstercol La Dorada – Alto de Letras

Veel wielrenners bijten hun tanden stuk op traditionele cols als de Mont Ventoux en de Stelvio. Maar wat de renners voorgeschoteld krijgen tijdens de ronde van Colombia is helemaal gekkenwerk. Met een klim van 80 kilometer wordt de tocht naar Puerto Letras zelfs voor profrenners een hels karwei.

Met een gemiddeld stijgingspercentage van net geen 4%, lijkt de beklimming een beetje mee te vallen. Toch is de lengte van de beklimming naar Puerto Letras monsterlijk.

In een etappe over 131 kilometer staan de renners zo voor een klimpartij van meer dan 80 kilometer. De zwaarste stroken uit de helse tocht hebben pieken naar een stijgingspercentage van 11%. Even voor het idee: de Mont Ventoux komt met zijn 21 kilometer en kleine 8% al steeds meer in de buurt. De beroemde bergen van de Izoard, Zoncolan en Mont Ventoux zijn molshopen in vergelijking met de Alto de Letras.