Mogelijk VN-missie voor monitoren staakt-het-vuren ELN

De VN-gezant voor Colombia zei maandag dat hij besprekingen heeft over een verzoek om vanuit de VN assistentie te verlenen in het tijdelijk staakt-het-vuren tussen de Colombiaanse regering en de laatste linkse rebellengroep.

VN-gezant Jean Arnault vertelde maandag aan de VN-Veiligheidsraad dat verdere besprekingen deze week hopelijk secretaris-generaal Antonio Guterres in staat zullen stellen om in de nabije toekomst aan de raadsleden aanbevelingen te kunnen geven over het verzoek van de Colombiaanse regering en de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN).

De overeenkomst voor een staakt-het-vuren is vorige week vastgesteld in Quito, Ecuador, waar sinds februari sprake is van officiële vredesonderhandelingen tussen beide partijen.

De tijdelijke wapenstilstand gaat in op 1 oktober en duurt tot 12 januari. In die periode wordt verder gesproken over een vredesakkoord. Mochten de gesprekken langer duren, dan kan de wapenstilstand opnieuw worden verlengd.

Jean Arnault zei dat hij de hoofdonderhandelaars van beide delegaties heeft ontmoet en zij hun interesse hebben bevestigd in de betrokkenheid van de Verenigde Naties.

Leden van de VN-missie die zich bezig hebben gehouden met het monitoren van het staakt-het-vuren tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC hebben de kennis en ervaring voor een technische commissie voor een wapenstilstand met het ELN aldus de VN-gezant.