Nationaal park Chiribiquete wordt uitgebreid met 1,5 miljoen hectare

President Juan Manuel Santos heeft plannen aangekondigd om het grootste nationale park van Colombia met 1,5 miljoen hectare uit te breiden. Het nationaal  park Chiribiquete beslaat momenteel een gebied van 2,8 miljoen hectare in het Amazonegebied. Met de uitbreiding bereikt het park een oppervlakte van 43.000 km², dat groter is dan Nederland (41.543 km²).

De laaglanden van Chiribiquete hebben een van de hoogste plantendiversiteit in het noordelijke Amazonegebied. Het park staat ook bekend om zijn tafeltop rotsformaties die bekend staan als tepuis, die uit het bos opstijgen.

Chiribiquete werd voor het eerst uitgeroepen tot nationaal park in 1989. Het is gelegen op een van ’s werelds oudste rotsformaties, het Guyanaschild.

Omdat het zeer moeilijk toegankelijk is, is slechts een klein deel van het park geïnventariseerd.

Het is niet alleen rijk aan wilde dieren, waarvan sommige uniek zijn voor het gebied, maar het draagt ook sporen van het oude menselijke leven.

In 2014 documenteerde fotograaf Francisco Forero Bonell oude schilderijen op de rotsachtige gezichten van dieren en mensen die naar verluidt zijn gemaakt door een van de inheemse groepen die het gebied lang voor de komst van de Spaanse Conquistadors bewoonden.

De Colombiaanse regering hoopt dat Chiribiquete dit jaar aan de UNESCO werelderfgoedlijst zal worden toegevoegd.

Het park staat momenteel op de voorlopige lijst van UNESCO nadat de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken María Ángela Holguín vorig jaar een voorstel tot opname van het park heeft ingediend.

Het Comité Werelderfgoed zal de aanvraag in juni bestuderen.