Nespresso koopt meer koffie uit voormalige conflictgebieden

Nestle Nespresso is van plan de koop van koffie uit een van de regio’s die het hardst getroffen zijn door het gewapend conflict aanzienlijke te verhogen. Nespresso zei dinsdag meer koffiebonen te willen kopen uit de zuidelijke provincie Caqueta.

Het vredesakkoord, dat een jaar geleden tussen de Colombiaanse regering en de rebellen van de revolutionaire strijdkrachten van Colombia (FARC) werd ondertekend, heeft een einde gemaakt aan een vijf decennialange gewapend conflict. Het akkoord heeft de weg vrijgemaakt voor velen om terug te keren naar hun huizen en boerderijen, waaronder duizenden koffieboeren.

Colombia is ’s werelds grootste producent van milde arabicabonen, een van de beste koffiesoorten ter wereld. In 2016 kocht Nespresso zijn eerste koffie in een post-conflictregio in Colombia – Caqueta – en lanceerde de koffie dit jaar als gelimiteerde editie “Aurora de la Paz”, wat vertaald wordt als “Ochtendgloren van de Vrede”.

Nespresso’s toename van het kopen van koffie uit verschillende voormalige conflictgebieden is onderdeel van een 50 miljoen dollar investering voor duurzame productie van kwaliteitskoffie in Colombia, zei het bedrijf.

Aanwijzingen geven aan dat Nespresso mogelijk in 2018 tot vijf keer zoveel koffie uit Caqueta zal kopen als in 2016, aangezien het uitbreidt naar gebieden die ontoegankelijk waren vóór het vredesakkoord.

President Juan Manuel Santos juichte de investering toe. “Nespresso hernieuwt zijn engagement tegenover Colombia. Deze 50 miljoen dollar komt bovenop de 80 miljoen dollar die het sinds 2012 heeft geïnvesteerd”, zei Santos tijdens een evenement met het bedrijf in Bogota.

“De steun van Nespresso is erg belangrijk in deze uitdagende tijd waarin we leven. Hun investeringen zullen helpen om de koffie-industrie nieuw leven in te blazen in gebieden waar de productie verloren ging door het conflict”, aldus de president.


President Juan Manuel Santos en Nespresso CEO Jean-Marc Duvoisin in Bogota, Colombia.