Paus Franciscus beëindigt vijfdaagse reis in Colombia

Paus Franciscus heeft zondagavond zijn vijfdaagse reis door Colombia beëindigd en is weer teruggevlogen naar Rome. De reis stond vooral in het teken van het vredesproces. De komst van de kerkleider stond vooral in het teken van het versterken van het vredesproces in het land.

Paus Franciscus droeg de mis op in vier steden; Bogotá, Villavicencio, Medellín en Cartagena. In totaal woonden ruim 4 miljoen mensen de vieringen bij.

Tijdens de eucharistievieringen bracht de paus de Colombiaanse bevolking een boodschap van hoop en vertrouwen en spoorde de Colombianen aan tot verzoening en vergevingsgezindheid. Nu in het land na vijf decennia een einde is gekomen aan het conflict met de guerrillastrijders van de FARC blikt het volk vol hoop vooruit naar de toekomst. Franciscus gaf een welkome steun aan het vredesbestand tussen de Colombiaanse regering en de leiding van de FARC-rebellen. Zowel het Vaticaan als de Colombiaanse kerkleiding speelden een belangrijke rol in het sluiten van het vredesakkoord tussen de twee partijen.

In Cartagena hield Franciscus op zijn laatste dag in Colombia een betoog tegen drugshandel en de “cultuur van geweld” die in het land heerst. Ook buurland Venezuela bracht hij ter sprake, dat te kampen heeft met een zware politieke en economische crisis. “Ik bid voor iedereen in Latijns-Amerika, en met name voor de buren uit Venezuela”, zei de paus. “Dit is een oproep om elke vorm van geweld te verwerpen in de politiek en tot een oplossing te komen in de erg zware crisis.”

De paus bracht verder een eerbetoon aan de Spaanse jezuïtische priester Claver, die in de 17e eeuw missiewerk verrichte in Cartagena. Aan het einde van de dag vloog hij terug naar het Vaticaan.

Hoewel zijn bezoek in Colombia nagenoeg vlekkeloos verliep, liep de paus wel een verwondingen op aan zijn oogkas en wenkbrauw. Hij begon zijn bezoek in Cartagena met een tocht door de stad, langs honderdduizenden juichende toeschouwers. Toen de pausmobiel een onverwachte beweging maakte, struikelde de 80-jarige Franciscus en botste hij tegen het glas van het hokje op het voertuig. Na een korte behandeling vervolgde hij zijn tocht.