President Santos: vredesbesprekingen worden niet verlengd

President Juan Manuel Santos, heeft richting de linkse rebellengroep FARC een duidelijke waarschuwing gegeven over de toekomst van de vredesbesprekingen die gehouden worden in Cuba.

Santos vertelde de FARC dat ze moeten focussen en een akkoord zien te bereiken over de nog openstaande punten van de onderhandelingstafel om een ​​vredesakkoord op 23 maart te kunnen ondertekenen. Voor het eerst sinds het proces begon, geeft Santos aan dat de vredesgesprekken niet verlengd zullen worden.

De vredesonderhandelingen zijn gericht op het beëindigen van een meer dan vijf decennia durend conflict. De vredesgesprekken werden gelanceerd in Havana in november 2012 en sindsdien is er overeenstemming bereikt over de politieke participatie van de rebellen, landhervorming, reduceren van drugshandel en overgangsrechtspraak (‘transitional justice’).

Maar met bijna vijf weken te gaan tot de afgesproken termijn, zijn er nog onenigheden over een aantal zaken van het ontwapeningsproces en de uitvoering van het akkoord.

“De tijd voor het afronden van de onderhandelingen dringt,” zei de president Santos. “Als dat niet gebeurt zullen wij, Colombianen, concluderen dat de FARC niet bereid was voor de vrede”, zei hij tijdens een bezoek aan het noordelijke departement La Guajira.

Farc_Bijeenkomst_Guajira
Politieke rally FARC in departement La Guajira

De president beschuldigde ook FARC-leiders van overtreding van de voorwaarden van de onderhandelingen. De FARC-leiders bevonden zich donderdag in hetzelfde gebied voor een politieke rally maar bevonden zich in de aanwezigheid van gewapende guerrilla’s.

“Dat was een grote klap voor het vertrouwen in de onderhandelingen en het vertrouwen van de Colombianen in het proces,” voegde hij eraan toe.

Het publieke evenement in La Guajira werd bijgewoond door top FARC-commandanten Ivan Marquez, Jezus Santrich en Joaquin Gomez.

In een verklaring, minimaliseerde de FARC de reactie van de regering over de politieke rally door het als “ongerechtvaardigd controverse” te beschrijven.

Indien er een overeenkomst in Havana wordt ondertekend op 23 maart mag het Colombiaanse volk zich door middel van een referendum in mei of juni uitspreken over het voorgenomen definitieve vredesakkoord. Wordt het afgewezen dan zal er geen vrede zijn met de rebellen, zei Santos.

De deadline werd voor het eerst genoemd toen president Santos naar Havana reisde op 23 september en de hand schudde met de FARC-leider Rodrigo Londono Echeverri, beter bekend als Timochenko. Een deelakkoord werd ondertekend.

Het gewapend conflict in Colombia duurt al meer dan 50 jaar, en is daarmee een van de oudste van Latijns-Amerika. Er vielen al meer dan 220.000 doden, tienduizenden mensen zijn vermist en zes miljoen op de vlucht.