President Santos wil voor de kerst vrede met FARC

President Juan Manuel Santos wil voor de kerst een consensus over het vredesakkoord met de guerrillabeweging FARC, maar is niet bereid om verder uitstel te riskeren.

De president van Colombia heeft in een interview met de Britse krant The Observer gezegd te pleiten om voor kerst het vredesakkoord rond te hebben om de 52 jaar durende burgeroorlog te eindigen.

Enige verdere vertraging zou het vredesproces kunnen doen ‘ontploffen’, aldus de president die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg toegekend voor zijn rol in de onderhandelingen met de FARC.

De vrede was dichtbij toen op 26 september het vredesakkoord werd ondertekend door president Santos en FARC-leider Timochenko en slechts nog door het volk middels een referendum goedgekeurd moest worden. Het geheel gaf een verrassende wending toen op 2 oktober, de dag van het referendum, een kleine meerderheid van het volk tegen het vredesakkoord stemde.

De uitkomst van het referendum dwong het staatshoofd om weer met de guerrillabeweging rond de tafel te gaan. ‘De onderhandelaars en ik hebben nu bijna alle organisaties gesproken en zijn nu meer dan 500 voorstellen aan het doornemen, en met de FARC in gesprek, om een nieuwe overeenkomst te sluiten voor kerst. Dat is mijn doel’, zei Santos tegen The Observer.

Het staakt-het-vuren tussen de FARC en de regering is verlengd tot 31 december. Santos wil niet verder uitstel riskeren omdat beide partijen niet zitten te wachten op een nieuwe oorlog. De onzekerheid die nu heerst is volgens de president riskant. ‘Er kan ieder moment iets gebeuren dat het hele proces laat exploderen. Dus ik en mijn team werken 24 uur per dag, zeven dagen per week, om een nieuwe overeenkomst te bereiken.’

Santos was ook gedwongen om met het front dat tegen het vredesakkoord is in gesprek te gaan. De president is al eerder in gesprek geweest met de belangrijkste aanjager van het nee-kamp, de voormalige president en rechts-conservatieve senator Alvaro Uribe. Binnenkort gaat hij weer met het nee-kamp aan tafel om de consensus zo breed mogelijk te maken. Santos benadrukte wel dat als Uribe blijft weigeren, de besprekingen zonder zijn inbreng zullen worden doorgezet. Uribe is een groot tegenstander van het akkoord omdat hij onder meer wil dat FARC-strijders berecht worden op reguliere wijze in plaats van door een onafhankelijk vredestribunaal waarbij ze straf kunnen ontlopen.