Protest tegen terugkeer stierenvechten in Bogotá

Voor het eerst sinds 2012 is het stierenvechten in Bogotá weer te zien. Het evenement werd eerder verboden door de voormalige linkse burgemeester Gustavo Petro, maar het constitutionele hof draaide dat terug. Tot woede van demonstranten.

Honderden demonstranten en dierenrechtenactivisten probeerden toeschouwers de weg naar Plaza de Toros La Santamaría, de arena voor stierengevechten, te blokkeren. Een deel van de demonstranten schreeuwden “moordenaars” en spuugden op de toeschouwers. Zo’n 1.200 politieagenten moesten op de been om de veiligheid van de toeschouwers te garanderen.

In 2012 verbood de burgemeester van Bogotá, Gustavo Petro, het stierenvechten. Het constitutionele hof trok het verbod later weer in, omdat het om een traditie gaat. De overheid heeft nu tijdelijk toestemming gegeven om het stierenvechten terug te laten komen.


Plaza de Toros La Santamaría – Bogotá

Alhoewel de huidige burgemeester Enrique Peñalosa persoonlijk spijt heeft van de beslissing van het constitutionele hof, werd hij door wetgevers verplicht de na 5 jaar ongebruikte stierenarena te renoveren. De gerenoveerde arena, gebouwd in 1930, werd zondag geopend voor de eerste stierenvechten. De inwoners toonden hun weerstand tegen de oproerpolitie en eisen dat het stierenvechten definitief wordt verboden.