Regering bereikt tijdelijke wapenstilstand met ELN

De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging ELN zijn er in geslaagd een akkoord te bereiken over een staakt-het-vuren.

Het Nationaal Bevrijdingsleger maakte het nieuws bekend op Twitter. “Ja, het is ons gelukt! We danken iedereen die onze pogingen heeft gesteund om deze bilaterale wapenstilstand te bereiken”.

President Juan Manuel Santos bevestigde het nieuws maandag, nadat ELN het bestand had aangekondigd. “Onze prioriteit is om burgers te beschermen”, zei Santos in een tv-toespraak. “Dus in deze periode zijn er geen ontvoeringen, aanvallen op oliepijpleidingen en andere vormen van geweld meer tegen burgers.”

Volgens het katholieke ELN is de overeenkomst gesloten vanwege het bezoek van Paus Franciscus aan Colombia later deze week.

De tijdelijke wapenstilstand gaat in op 1 oktober en duurt tot 12 januari. In die periode wordt verder gesproken over een vredesakkoord. Mochten de gesprekken langer duren, dan kan de wapenstilstand volgens Santos worden verlengd.

De twee partijen onderhandelen sinds februari in het Ecuadoraanse Quito voor een vredesakkoord. Na drie gesprekscycli bereiken de partijen voor het eerst een akkoord.

Later deze week brengt paus Franciscus een bezoek aan Colombia. Het einde van de burgeroorlog in het land staat centraal tijdens het bezoek.