Regering Colombia en FARC verlengen ontwapeningsproces

De Colombiaanse regering en de Marxistische FARC-rebellengroep hebben ingestemd om de deadline voor de ontwapening van de FARC-leden met 20 dagen uit te breiden, zei president Juan Manuel Santos maandag nadat logistiek oponthoud delen van het demobilisatieproces van de rebellen hebben vertraagd.

De regering en de Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia (FARC) tekenden eind vorig jaar een vredesakkoord om een einde te maken aan een conflict van meer dan 50 jaar. In het akkoord is afgesproken dat de rebellen in 26 speciale kampen (transitiezones) over het hele land hun wapens moeten inleveren en daar voorbereid worden op een terugkeer in de samenleving.

Commandanten van de FARC klaagden echter dat de 180-daagse inleverperiode, die op 30 mei verstrijkt, onvoldoende zou zijn vanwege de vertragingen in het opbouwen van deze transitiezones. Door logistieke vertragingen waren niet alle kampen gereed voor de opvang van de rebellen.

“In een gezamenlijke overeenkomst met de Verenigde Naties en de FARC hebben we afgesproken dat de wapenoverdracht morgen niet zal eindigen zoals gepland was, maar verlengd wordt met 20 dagen,” zei Santos in een televisietoespraak.

“De wijziging van de datum heeft geen enkel invloed op onze stevige afspraken en de inzet van de overheid en de FARC om aan het akkoord te voldoen”, zei hij en voegde er aan toe dat het verblijf van de rebellen in de transitiezones tot 1 augustus zal duren.