De regering hoopt voor kerst natuurparken vrij van cocaplanten te hebben

Als onderdeel van het voortgangsrapport over het uitroeiingsplan voor illegale gewassen heeft het Ministerie van Defensie onthuld dat 4.600 hectare aan cocaplanten in de natuurparken van het land is uitgeroeid.

Uit het rapport blijkt dat de parken die door de veiligheidstroepen zijn aangepakt om de illegale gewassen uit te roeien onder andere Sierra Nevada de Santa Marta, Los Katios in Chocó, El Tuparro in Vichada, Munchique in Cauca, Los Picachos in Meta, Nukak in Guaviare en La Macarena in Meta zijn.

Het streven is volgens het ministerie om deze parken medio december vrij te hebben van de illegale gewassen.

Minister van Defensie Luis Carlos Villegas zei dat 92 procent van de doelstelling van de regering (50.000 hectare) om illegale teelt uit te roeien al is bereikt. De minister wees erop dat 46.000 hectare aan cocaplanten in verschillende regio’s van het land is uitgeroeid.

“Wij hebben ook dit jaar 380 ton cocaïne in beslag genomen, dat wil zeggen op 15 november hebben we in vergelijking met vorig jaar 18 ton meer in beslag genomen (362 ton in 2016), wat een historische jaar is”, zei Villegas.

Hij meldde ook dat volgend jaar de operatie “Agamemnon”, die momenteel plaatsvindt in de regio Urabá, zal worden voortgezet. Het doel van deze missie is om de criminele activiteiten van “Clan del Golfo” in die streek te ontmantelen. Onlangs werd er 13 ton aan cocaïne van deze criminele organisatie in beslag genomen, een historisch recordvangst.