Start officiële vredesonderhandelingen tussen Colombiaanse regering en ELN op 7 februari

De Colombiaanse regering en de laatste actieve marxistische rebellengroepering het nationale bevrijdingsleger (ELN) hebben een akkoord bereikt over de officiële start van vredesonderhandelingen. Dat heeft president Juan Manuel Santos bekendgemaakt vanuit het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

De vredesonderhandelingen zullen op 7 februari beginnen in Quito, Ecuador, met bemiddeling en ondersteuning van de landen Venezuela, Noorwegen, Cuba, Chili en Brazilië.

Daarnaast is er afgesproken dat ELN voormalig congreslid Odin Sanchez op 2 februari vrijlaat in ruil voor wee ELN-leden. De start van de vredesonderhandelingen liepen de vorige keer hier op stuk. ELN weigerde hun gijzelaar vrij te laten. In ruil daarvoor wilde ELN twee door de regering gevangen genomen rebellenleden vrij hebben. De president ging hier eerder niet op in en stelde in oktober vorig jaar de start van de vredesonderhandelingen uit.

“Dit is heel, heel goed nieuws voor het land”, zei Santos die vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede won voor het bereiken van een vredesakkoord met de veel grotere rebellengroep de FARC. “We hebben drie jaar lang geprobeerd om deze officiële vredesonderhandelingen te laten starten. Het is een heel moeilijk proces geweest. Maar deze tweede fase, dat volgende maand begint is zeer belangrijk, omdat het ons volledige vrede zal geven”, aldus de president vanuit Davos.

De Colombiaanse regering ondertekende vorig jaar in november een vredesakkoord met de grootste rebellenbeweging van het land, de FARC, waarmee een einde moet komen aan het 52 jaar durende conflict tussen de FARC en het leger. Het nationale bevrijdingsleger is daarmee de enige nog actieve guerrilla in het land.