Tanja Nijmeijer: “FARC wil niet opnieuw onderhandelen”

In een gesprek met Nieuwsuur heeft de Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer gezegd dat als het aan de guerrillabeweging FARC ligt, wordt er niet opnieuw onderhandeld over een vredesakkoord. “Hooguit wordt de bestaande concepttekst iets aangepast”, zei Nijmeijer vrijdag in Nieuwsuur.

De Nederlandse FARC-lid was als vertaler en onderhandelaar betrokken bij het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC.

Nijmeijer was verrast over de uitslag van het referendum waarin het volk voor of tegen het vredesakkoord mocht stemmen. Op 2 oktober, de dag van het referendum, heeft een kleine meerderheid tegen het akkoord tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC gestemd.  “We hadden het wel in ons achterhoofd als ‘worse-case almost impossible scenario’. We waren tamelijk verrast.'”

In het gesprek geeft Nijmeijer aan wel te snappen waarom de bevolking tegen heeft gestemd. “We denken dat het een heel heterogene groep is die tegen het akkoord heeft gestemd. Er zitten van allerlei meningen en redenen tussen. Er zijn mensen die de FARC verslagen wilde zien, het niet eens zijn met de Santos politiek, die tegen homorechten zijn, die zijn ook in het akkoord opgenomen, er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze tegen hebben gestemd, omdat ze niet god in het akkoord hebben opgenomen”.

Ze zegt dat het heel belangrijk is om te zien dat de meeste mensen niet hebben gestemd. Dat vindt zij veel zorgwekkender. De reden hiervoor legt ze bij de Colombiaanse regering neer. Volgens haar is het volk onvoldoende door de regering geïnformeerd over het akkoord.

Op de vraag: hoe ziet de toekomst eruit als het vredesakkoord niet door gaat?, antwoordde ze: “Wanneer het vredesakkoord niet doorgaat, als de deuren voor ons gesloten worden, gaan we terug naar de jungle. Maar dat is niet wat wij willen en is ook bijna onmogelijk. We zijn al heel ver in de besprekingen. Dat gaat, denk ik, niet gebeuren”

President Juan Manuel Santos heeft vrijdag het staakt-het-vuren met de FARC tot 31 december verlengd. Het staatshoofd hoopt voor die datum tot “een nieuw vredesakkoord” met de guerrillabeweging te komen. Volgens Santos moet de nieuwe datum van 31 december niet worden gezien als een deadline of een ultimatum. “We zijn heel blij met dit nieuws. We denken dat een teken is dat er een goede wil is vanuit de kant van de regering. We zijn ook bereid dit bestand voor te zetten”, aldus Meijer.

De Colombianen die tegen het akkoord hebben gestemd willen dat FARC-leden na meer dan vijftig jaar van oorlog harder wordt aangepakt en dat FARC-strijders hun straf niet kunnen ontlopen.

Donderdag gingen in verschillende steden duizenden mensen de straat op om te demonstreren voor vrede. De betogers noemden het de “De mars van de bloemen” en droegen om die reden bloemen. De demonstranten eisten dat de Colombiaanse regering en de FARC de impasse doorbreken die na het referendum is ontstaan en alsnog op zoek gaan naar een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar is.