Verdwenen journalisten vrijgelaten door ELN

De drie journalisten die afgelopen week in het noordoosten van Colombia verdwenen, zijn vrijgelaten door rebellenbeweging ELN.

De Spaanse journaliste Salud Hernandez en de Colombiaanse journalist Diego D’Pablos en cameraman Carlos Melo van het televisiestation RCN zijn vrijdag vrijgelaten door het het linkse Nationaal Bevrijdingsleger (ELN).  ELN liet eerste de Spaanse journalist vrij en vervolgens de medewerkers van RCN.

De Spaanse journaliste Salud Hernandez verdween een week geleden terwijl ze in de regio de regio Catatumbo in het departement Norte de Santander, bezig was met een verhaal over de illegale drugsindustrie. Journalist Diego D’Pablos en cameraman Carlos Melo van het televisiestation RCN deden in het gebied verslag van de vermoedelijke ontvoering van Hernandez totdat ze afgelopen dinsdag zelf verdwenen.

Hernandez (59), die voor de Spaanse krant El Mundo schrijft en de Colombiaanse krant El Tiempo, vertelde tegen haar zin te zijn vastgehouden maar goed behandeld te zijn.

De Colombiaanse regering en het ELN hebben de fase van verkennende gesprekken afgerond en hebben een agenda opgesteld voor formele vredesgesprekken. De vredesgesprekken zullen in Ecuador plaatsvinden met een nog nader te gegeven datum. Vrijdag herhaalde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos wel dat er pas officiële besprekingen komen op het moment dat het ELN alle gijzelaars laat gaan.