VN-missie voor re-integratie FARC-rebellen start 26 september

De VN bevestigde maandag dat de nieuwe politieke missie in Colombia om de herintegratie in de samenleving van voormalige FARC-guerrilla’s  te realiseren, op 26 september zal starten.

De VN-veiligheidsraad heeft begin juli unaniem een ​​resolutie goedgekeurd waarin een tweede missie van de Verenigde Naties in Colombia zal worden uitgevoerd. Deze missie is gericht op de politieke, economische en sociale re-integratie van de FARC-rebellen zoals beschreven in het vredesakkoord dat vorig jaar november door de Colombiaanse regering en de FARC is bereikt

De eerste missie van de Verenigde Naties in Colombia was het monitoren van het ontwapeningsproces van de rebellen dat op 27 juni werd voltooid.

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten benadrukten de noodzaak van deze missie waarin bijna 7.000 rebellen een nieuwe leven moeten beginnen als burger in de Colombiaanse samenleving. “Ervaring uit onze eigen geschiedenis in Noord-Ierland heeft ons geleerd dat het moeilijkste deel nog zal komen en dat is de integratie van de rebellen,” zei de Britse VN-diplomaat Stephen Hickey. “Een duurzame en blijvende vrede zal afhangen van een succesvolle integratie van de FARC in het burgerlijk leven”, aldus de Britse diplomaat.