VN-missie wil re-integratieprogramma’s voor FARC versnellen

Jean Arnault, hoofd van de VN-missie voor Colombia van de Verenigde Naties (VN), heeft verzocht om de re-integratieprogramma’s van de voormalige guerrillastrijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) te versnellen.

Arnault heeft gezegd dat dit een fundamenteel aspect is voor de ontwikkeling van de vrede in het land. “Een re-integratie is de basis van een onomkeerbare overgang tussen oorlog en vrede”, aldus de Fransman tijdens zijn bezoek aan een re-integratieprogramma in het departement Mesa, waar meer dan 250 guerrilla’s worden voorbereid op herintegratie in de samenleving.

Het verzoek om het proces te versnellen is een reactie op het laatste VN-verslag, waarin staat dat 55 procent van de voormalige guerrillastrijders het gebied zou hebben verlaten vanwege “ontgoocheling”.

Volgens de VN-ambtenaar is het doel van de re-integratie dat voormalige strijders, bedrijven en regeringen “zich kunnen inzetten en samenwerken om de door het gewapende conflict getroffen gebieden te ontwikkelen”.

Arnault heeft gezegd dat er grote vooruitgang is geboekt sinds het neerleggen van de wapens en spreekt vol lof uit over de voormalige rivalen die willen samenwerken om het vertrouwen en respect te herstellen.