Vredesonderhandelingen Colombia en ELN in Cuba voortgezet

De Colombiaanse regering en guerrillabeweging ELN verplaatsen hun vredesonderhandelingen naar Cuba. Voorheen vonden de vredesgesprekken plaats in Ecuador, maar dat land wil niet langer optreden als gastheer.

Colombia is sinds 1964 in een gewapend conflict met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), opgericht door radicaal katholieke priesters. De regering van uittredende president Juan Manuel Santos en de rebellen van ELN zijn 15 maanden geleden in Quito met formele vredesbesprekingen begonnen.

De Ecuadoraanse president Lenin Moreno zei vorige maand dat zijn land geen bemiddelende rol wil spelen zo lang de guerrillabeweging hun ,,terreurdaden” blijven uitvoeren. Het ELN staat bekend om zijn ontvoeringen en zijn bombardementen op olie en militaire infrastructuur. Zo hield de organisatie vorig jaar de Nederlandse programmamaker Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender vast.

Het besluit van Ecuador kwam nadat twee Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur waren vermoord door een groep voormalige leden van de rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), waarvan de meesten gedemobiliseerd waren in het kader van een vredesakkoord dat in 2016 in Havana was gesloten.

“Na gezamenlijk de opties te hebben onderzocht om besprekingen zo spoedig mogelijk opnieuw te beginnen, hebben wij besloten om de vijfde cyclus van besprekingen in de stad van Havana, Cuba, begin volgende week voort te zetten”, zeiden beide partijen in een gezamenlijke verklaring.

De onderhandelingen zullen zich blijven concentreren op het bereiken van een nieuw staakt-het-vuren, aldus de verklaring. Het allereerste staakt-het-vuren van beide partijen eindigde in januari en werd gevolgd door een periode van toenemend geweld van de ELN-rebellen, waardoor de besprekingen zes weken werden opgeschort.

Santos, die de Nobelprijs voor de vrede heeft gewonnen voor zijn werk aan het vredesakkoord dat bereikt is met de FARC, heeft herhaaldelijk zijn dankbaarheid betuigd aan Cuba voor het organiseren van de onderhandelingen met de FARC, die vier jaar hebben geduurd.

Brazilië, Chili, Cuba, Noorwegen en Venezuela zijn de vijf resterende landen die garant staan voor de ELN-onderhandelingen.