De 10 zakelijke relaties tussen Colombia en Nederland

Dat de band tussen Colombia en Nederland goed is te noemen moge duidelijk zijn. In een vorige blog “Hoe zijn de betrekkingen tussen Nederland en Colombia?” las u over een goede verstandhouding. ProColombia, het bureau dat de export, toerisme, investeringen en Colombia promoot, bevestigt dit nogmaals door 10 zakelijke relaties tussen Colombia en Nederland op een rij te zetten.

De 10 zakelijke relaties:

# 1 Nederland is het tiende land waar Colombia producten naar exporteert. In 2015 is voor 376 miljoen dollar aan producten (geen mijnbouw) naar Nederland geëxporteerd, een stijging van 7,1%.

# 2 Nederland is de grootste afnemer van uchuvas uit Colombia. De uchuva staat in Nederland bekend als de goudbes (Physalis peruviana) of Kaapse kruisbes. In 2015 is er voor 14 miljoen dollar aan deze exotische vrucht geëxporteerd en is totaal 3.205 ton uchuvas getransporteerd naar Nederland. Naast de goudbes is Nederland ook de belangrijkste afnemer van de gulupa (de paarse passievrucht) met een omzet van 18 miljoen dollar.

# 3 Nederland is de tweede bestemming van de export van rum en aguardiente. In 2015 bedroeg de omzet 1,2 miljoen dollar. Het is ook de tweede afnemer van serviesgoed en keramiek, 1,5 miljoen dollar vorig jaar.

# 4 Nederland is de belangrijkste bestemming van Colombiaanse kleding in de Europese Unie. In 2015 ging er voor 11.7 miljoen dollar naar Nederland, waarvan de broeken voor de man het belangrijkste exportproduct was onder de kleding.

# 5  Het Nederlands Centrum tot Bevordering van de Import (CBI) heeft in samenwerking met ProColombia zes Memorandum van overeenstemming om de export te bevorderen van:

  • kleding (correctiekleding, badmode en ondergoed)
  • koffie (die een speciaal proces heeft ondergaan) – exotisch fruit, hortensia’s en tropische bloemen
  • service technologie (IT-outsourcing)
  • natuurlijke ingrediënten (voor de voedings- en cosmetica-industrie)
  • coaching in export voor de bedrijven die vallen onder het Memorandum van overeenstemming.

# 6 In 2015, hebben 310 Colombiaanse bedrijven hun product geëxporteerd naar Nederland (geen mijnbouw).

# 7 Nederland is, volgens ProColombia’s analyse, een van de vijf landen in de Europese Unies, die de mogelijkheid geeft om Colombiaanse ambachten te exporteren.

# 8 Van de Europese Unie is Nederland het vijfde land na Spanje, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met de meeste toeristen naar Colombia. In 2015 kwamen er 36.841 Nederlanders naar Colombia, een groei van 20,7% ten opzichte van 2014. De belangrijkste reden voor de reis van de Nederlanders naar Colombia is het toerisme, maar Migratie Colombia registreerde ook bezoeken van artsen en zaaklieden.

# 9 Bogota, Medellín, Cali, Barranquilla en Cartagena waren volgens Migratie Colombia de belangrijkste bestemmingen voor de Nederlanders in Colombia .

# 10 Nederland is het zesde land dat het meest investeert in Colombia. Volgens Banco de la República, bedroeg de investering 956,9 miljoen in 2015.