1600 indianen in Chocó op de vlucht

Meer dan 1.600 Wounnan en Embera indianen, die in het departement Chocó wonen, moesten door zware gewapende gevechten op de vlucht, dat zegt het UNHCR.

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, drong aan op de uitvoering van beschermingsmaatregelen en onmiddellijke humanitaire hulp aan de inheemse volkeren van het departement Chocó, vooral in het grensgebied met Panama.

Het VN-agentschap zei dat vijf inheemse gemeenschappen zich in een situatie van insluiting bevinden als gevolg van het geweld tussen rivaliserende drugsbendes in de regio van de Colombiaanse Stille Oceaan.

De bezorgdheid is groot, omdat er onder de getroffen bevolking ongeveer 300 kinderen onder de vijf jaar zijn.

De moeilijkheid om de inheemse nederzettingen te bereiken, het voortduren van het gewapende conflict en de intimidatie vormen een belemmering voor het verlenen van onmiddellijke humanitaire hulp”, aldus de UNHCR tegen de Colombiaanse regering.

De VN-eenheid was verontrust, omdat tot nu toe dit jaar ongeveer zesduizend Colombianen het slachtoffer zijn geworden van gedwongen ontheemding, terwijl nog eens 10.700 Colombianen gedwongen zijn ingesloten door drugsbendes of guerrillastrijders.

Bron :
Foto:Pinterest